V. Řezáč, Černé světlo
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu, kde bych mohla najít recenze na dílo Václava Řezáče- Černé světlo a to jak recenze dobové tak i současné. Děkuji za vaši pomoc.
Odpověď
Dobry den, podle Elektronickeho katalogu NK CR  - baze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) vysel roman Cerne svetlo v letech 1940, 1943, 1947, 1954, 1958, 1961, 1976, 1988. Personalni bibliografie Vaclava Rezace zatim nebyla zpracovana, pro nalezeni recenzi Cerneho svetla Vam tedy muzeme doporucit nekolik zdroju:
* Lexikon ceske literatury : osobnosti, dila, instituce. [dil] 3, M-R, svazek II, P-R. Praha : Academia, 2000. s. 1391. ISBN 80-200-0708-3.
* KUNC, Jaroslav. Ceska literarni bibliografie : 1945-1963. Dil II, N-Z. Praha : Statni knihovna CSSR - Narodni knihovna v Praze, 1964.  s. 332.
* Slovnik ceskych spisovatelu od roku 1945. Dil 2, M-Z. Praha : Nakladatelstvi Brana ; Knizni klub, 1998. s. 333. ISBN 80-7243-014-9 ; 80-7176-940-1.
* Bibliografie ceske literarni vedy (do roku 1945, od roku 1961) vytvarena Ustavem pro ceskou literaturu AV CR  (http://www.ucl.cas.cz/katalog.html) - bibliografie od roku 1961 vznikla mimo jine i prepisem specializovane tistene bibliografie Ceska literarni veda vydavane v letech 1961-1980. U casti do roku 1945 nebyl do databaze dosud preveden cely listkovy katalog, doporucovali bychom Vam proto obratit se s Vasim dotazem i na pracovniky Ustavu pro ceskou literaturu AV CR (bibliografie-sli@ucl.cas.cz). Blizsi informace o obsahu obou bazi naleznete na http://isis.ucl.cas.cz/db.jsp#biblio a http://isis.ucl.cas.cz/db.jsp#ret.
* Retrospektivni clankova bibliografie 1945-1952, skupina XXVI (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_retrospektiva1945_1952.htm)
* Clanky v ceskych casopisech 1953-1990 - tistena vseobecna clankova bibliografie, ktera byla vydavana jako soucast Bibliografickeho katalogu, je pristupna napr. v Referencnim centru NK CR a mela by byt k dispozici i v krajskych knihovnach, jejich seznam naleznete  na http://knihovny.cz/page.php3?IDM=2&IDMS=7
Z Retrospektivni clankove bibliografie dostupne pouze v forme kartoteky v Referencnim centru NK CR  jsme vybrali recenzi, ktera neni uvedena v zadne z vyse zminenych publikaci: I.Sl. /=Slavik Ivan/: Vaclav Rezac "Cerne svetlo". Vysehrad, r. 3. 1947/48, c. 4. s. 63.
Pozustalost V.Rezace je ulozena v Literarnim archivu Pamatniku narodniho pisemnictvi (http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/cs/pruvodce-po-fondech-la-seznam
y.php?id=1500&sk=ř). Podle inventare je soucasti pozustalosti i soubor vystrizku o V.Rezacovi a jeho dile z let 1957-78 a 1960-68, snad by mohly tyto vystrizky obsahovat i recenze na Cerne svetlo (http://www2.netpro.cz/janusarchiv/badatelna.php?page=21&fond=17179&zaznam=64649).
* JUNKOVA, Hana. Vaclav Rezac (1901-1956) : literarni pozustalost. Praha : Literarni archiv Pamatniku narodniho pisemnictvi, 1987. 7 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2008 10:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu