Vojna a mír
Text dotazu
V kterém roce vyšlo třeti vydání Vojny a mír, překlad Vilém Mrštík? vydalo nakladatelství Vilímek
Odpověď
Dobrý den,
rok vydání není v knihách uveden, proto i při katalogizaci je údaj o roku vydání dán do hranatých závorek. Můžeme se ale přiklonit k údaji  elektronického katalogu Národní knihovny ČR na www.nkp.cz,(katalogy a databáze, báze NKC) a sice, že překlad vyšel  v roce 1922 - 1923, spíš 1923, viz záznam níže. Vycházelo se nejspíš z Bibliografického katalogu 1923 (Praha: Československý ústav bibliografický, 1924.), kde je rok vydání také v hranatých závorkách a jsou tak uvedeny všechny čtyři svazky Vojny a mír. Ještě by byla možnost, pokud by se sehnaly nakladatelské seznamy Vilímka z roku 1923, ale asi už nebudou k dispozici v žádné knihovně, spíš v Národním archivu ČR http://www.nacr.cz/  nebo personální bibliografie Viléma Mrštíka. Bohužel ta, kterou jsme měli v ruce, je ale pouze neúplná, 3. vyd. není vůbec uvedeno. Doporučujeme zkusit ještě Literární archiv Památníku národního písemnictví, mohla by tam být v pozůstalosti nějaká informace (např. i v korespondenci s nakladatelem Vilímkem), fond http://badatelna.eu/fond/2444/.
[C.zaznamu: 002409071]
Tolstoj, Lev Nikolajevic, 1828-1910
[Vojna i mir. Cesky]
Vojna a mir / L.N. Tolstoj ; prelozil Vilem Mrstik ; illustroval Stanislav Hudecek. -- 3. vyd.. -- V Praze : Jos. R. Vilimek, [1922-1923]. -- 4 sv. (487, 516, 547, 470 s.) : il. ; 18 cm. -- (Slavni autori literatur svetovych) (Spisy Lva N. Tolsteho ; 1-4)
Prelozeno z rustiny
Mrstik, Vilem, 1863-1912
Hudecek, Stanislav, 1872-1947
Tolstoj, Lev Nikolajevic, 1828-1910. Spisy (Jos. R. Vilimek)
Slavni autori literatur svetovych
Signatury:* 54 J 002985/R.04.Sv.01, 3.vyd.* 54 J 002985/R.04.Sv.02, 3.vyd.* 54 J 002985/R.04.Sv.03, 3.vyd.* 54 J 002985/R.04.Sv.04, 3.vyd.* I 083161/D.1* I 083161/D.2* I 083161/D.3* I 083161/D.4* RF B 069394* RF B 071279* RF B 099721* RF B 109097* RF B 109098* RF B 109414* RF B 128322* RF B 163279
Další záznam z NKC:
Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910
Vojna i mir. Česky
Název   Vojna a mír / L.N. Tolstoj ; přeložil Vilém Mrštík ; illustroval Stanislav Hudeček
Vydání   3. vyd.
Nakl. údaje   V Praze : Jos. R. Vilímek, [1922-1923]
Popis (rozsah)   4 sv. (487, 516, 547, 470 s.) : il. ; 18 cm
Digitalizovaný dokument - Díl 1
Digitalizovaný dokument - Díl 2
Digitalizovaný dokument - Díl 3
Číslo nár.bibl.   cnb002409071
Edice   Slavní autoři literatur světových, Spisy Lva N. Tolstého ; 1-4
Další původce   Mrštík, Vilém, 1863-1912
Hudeček, Stanislav, 1872-1947
Poznámka   Přeloženo z ruštiny
Předmět. heslo   Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910
Předmět. heslo   ruská literatura -- 19.-20. stol.
Chronolog. údaj   * 1852-1910
Forma, žánr   * ruské romány * sebrané spisy
Skupina Konspektu   821.161.1 - Ruská literatura
MDT   821.161.1
821.161.1-31
(0:82-31)
(081.1)
Google NBN:cnb002409071
Systém. číslo   002409071
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002409071&local_base=NKC ]
Digitalizovaný dokument, viz Národní digitální knihovna, Kramerius 4, popis díla
Hlavní název: Vojna a mír
Vydání: 3. vyd.
Autor: Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910
Překladatel: Mrštík, Vilém, 1863-1912
Ilustrátor: Hudeček, Stanislav, 1872-1947 Místo vydání: V Praze
Nakladatel/Vydavatel: Jos. R. Vilímek
Vydáno : [1922-1923]
Jazyk: cze
Rozsah: 4 sv. (487, 516, 547, 470 s.) : il.
Rozměry: 18 cm
Místo uložení: Národní knihovna České republiky
Signatura: I 083161/D.1
Poznámky: desky nejsou k dispozici
Klíčová slova: ruská literatura
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Brno-město
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.03.2015 12:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu