V kolik hodin se narodil Napoleon Bonaparte?
Text dotazu
Prosím,nikde nemohu nalézt v kolik hodin se narodil Napoleon Bonaparte. Vím,že 15.srpna,ale zajímá mě čas.
A nevíte, jestli byl pravák nebo levák? Děkuji.
Odpověď
Přesný čas narození Napoleona Bonaparte se nám bohužel zjistit nepodařilo, nicméně v jedné z knih o Napoleonovi (CASTELOT, André. Napoleon Bonaparte.
Praha: Melantrich, c1998. ISBN 80-7023-265-X) nám autor dává alespoň přibližnou představu. Konkrétně píše: "15. srpna 1769 slavilo Ajaccio, které bylo v té době jen obyčejným městysem, svátek Panny Marie a s povinným nadšením také první výročí smlouvy připojující Korsiku ke Francii. V katedrále, kde mše sotva začala, pocítila Letizia první bolesti. Za pomoci své švagrové Gertrudy Paraviciniové - manželovy sestry - se mladá žena okamžitě vrátila do svého domu v sousední ulici Malerba. Když přišla domů - bylo kolem poledního - neměla ani čas vystoupit nahoru do ložnice, kde stála její postel potažená rudým damaškem. Zamířila do salonu a lehla si na pohovku zakrytou zeleným hedvábím, aby tam hned vzápětí porodila za pomoci Gertrudy zaskakující za porodní bábu chlapce..".
Co se týče Napoleonova praváctví či leváctví, nenašli jsme žádné informace. Na většině maleb je Napoleon zobrazován s mečem v pravé ruce, i pochvu na meč má připevněnou k levému boku, což by svědčilo o tom, že byl pravák. S jistotou to však tvrdit nemůžeme.
Pro získání dalších informací můžete využít server Fondation Napoléon (http://www.napoleon.org), kde jsou shromážděny informace o napoleonské době. V části "Message Board" v horní liště máte možnost položit i dotaz.
Literatura k Napoleonovi:
CASTELOT, André. Napoleon Bonaparte. Praha: Melantrich, c1998. ISBN 80-7023-265-X.
BARNETT, Correlli. Bonaparte. Brno: Jota, 2005. ISBN 80-7217-352-9.
JOHNSON, Paul. Napoleon. Brno: Barrister & Principal, 2003. ISBN 80-86598-52-7.
WINTR, Stanislav. Napoleon a ti druzí. Cheb: Svět křídel, 2003. ISBN 80-85280-88-4.
PIKUL, Valentin. Napoleon. Stíny mocných. Praha: Lidové nakladatelství, 1989. ISBN 80-7022-026-0.
Další literaturu si můžete vyhledat v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR
(http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc) zadáním klíčových slov "napoleon", "bonaparte", "napoleon bonaparte" aj. do pole název či předmět.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.02.2008 11:17
Tomáš Grulich píše:
Pondělí 29.02.2016 10:35
Pokud jde o přesný čas Napoleonova narození, odhady se odvíjejí od pravděpodobného začátku zmíněné mše.
Většinou bývá pro čas narození uváděno 11:30 místního času, což je asi 10:55 GMT (rozdíl 8°44' = 35 minut).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu