V jakém roce byl v USA stejný počet vozidel na počet obyvatel jako je v KLDR právě teď?
Text dotazu
Dobrý den, přečetl jsem si knihu Severka od Niny Špitálníkové a ta mě inspirovala k myšlence, v jakém roce naposledy byl v USA stejný počet vozidel na počet obyvatel jako je v KLDR plus mínus právě teď. Rozumím tomu, že přesný počet vozidel v Severní Koreji nejde zcela zjistit, popřípadě by možná šlo zjistit jen nějaký údaj starší pár let. Pro srovnání by možná bylo lepší použít počet vozidel na počet obyvatel například jen v New Yorku.
Děkuji předem za ochotu.
Odpověď
Dobrý den,
skutečně se mi nepodařilo zjistit žádný alespoň trochu spolehlivý odhad počtu vozidel v KLDR. Pokud jste však nalezl nějaký takový údaj v Severce, můžete si to s vývojem v USA snadno srovnat.
Množství motorových vozidel se většinou uvádí v přepočtu na 1 000 obyvatel. Nejpřehlednější časovou řadu pro USA uvádí publikace Transportation Energy Data Book, v jejíž nejnovější inkarnaci z roku 2022 naleznete na straně 85 tabulku 3.8, která uvádí každoroční množství automobilů v USA od roku 1900 (1 vozidlo na 10 tisíc obyvatel) do roku 2019 (842,3 vozidel na tisíc obyvatel).
Více v: DAVIS, Stacy C. a Robert G. BOUNDY. Transportation Energy Data Book: Edition 40 [online]. Oak Ridge National Laboratory, 2022. Dostupné z: https://tedb.ornl.gov/wp-content/uploads/2022/03/TEDB_Ed_40.pdf
Pokud bychom se přeci jen rozhodli věřit nepodloženým odhadům o tom, že v KLDR vlastní vozidlo pouze 2 % obyvatel, znamenalo by to 20 aut na 1000 obyvatel, tedy méně než v USA v roce 1915.
Použité zdroje
DAVIS, Stacy C. a Robert G. BOUNDY. Transportation Energy Data Book: Edition 40 [online]. Oak Ridge National Laboratory, 2022. Dostupné z: https://tedb.ornl.gov/[…]/TEDB_Ed_40.pdf
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
12.04.2024 14:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu