Rytíř (svobodný pán) z Tannenheimu
Text dotazu
Někdy psán jako rytíř, někdy jako svobodný pán, někdy psán z Tanenheimu, někdy z Tannenheimu. Jedná se o období 2.1/2 19.století. Vypadá to , že byl německé národnosti, nějaký čas sídlil v Praze, ale také v Novém Strašecí. Byl politicky činný. Nic bližšího nevím a chtěl bych se dozvědět.
Odpověď
Dobrý den,
zjistili jsme, že nejste první, kdo se na tohoto pána ptá. V rakovnickém archivu, kam region Nové Strašecí spadá,  sdělili, že se  u nich nedá " téměř nic  k této osobě a období dohledat".
Ví se prý jenom, že dotyčný měl ve Strašecí vilu, kterou od něj koupil pražský hoteliér Šroubek a že jeho žena (?) je pochovaná snad ve Strašecí. Žádné další informace ale nejsou.
V knize o podnikatelích, viz níže, se ovšem píše : "Rodinným sídlem Šroubků byla vila v Novém Strašecí (získána koupí  od jistého p. Kučery v r. 1927) s velkou zahradou...", takže ani informace, že pan von Tannenheim prodal vilu Šroubkovým, není úplně přesná.
Hlavní název: Myška, Milan. Historická encyklopedie podnikatelů Čech, Moravy a Slezska do poloviny XX. století. Svazek/část/díl: 2. Ostrava. Nakladatel/Vydavatel: Ostravská univerzita Vydáno : 2008 Stránka 364
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:94463110-fb8f-11e3-9806-005056825209
Na pravou míru informaci o vile uvádí kniha SVOBODA, Karel. Z doškové chaloupky do palácového hotelu. Poučný průběh života dle skutečnosti a vyprávění. Praha: Propagace průmyslu, obchodu a živnosti, [1930]. Dozvídáme se zde, že:
Šroubkovi na doporučení novostrašeckého rodáka pana Tuhého vyjeli  do Nového Strašecí. Byli odkázáni na pana Kučeru, který chtěl pronajati zámeček, koupený od svobodného pána Tannenheima. Nakonec se dozvěděli, že je možno zámeček koupit a bez dlouhého rozmýšlení koupili dům i se sousedním. Vila i zahrada byly v brzku upraveny podle představ hoteliéra Šroubka.
O rytíři (nebo svobodném pánu) z Tannenheimu jsme našli další zmínku, viz níže; nejsme si ale jisti, zda se jedná opravdu o toho pána, který vás zajímá.
"...Nedůvěra ve vítězné ukončení války se zvlášť citelně projevovala v úpadku kázně a bojeschopnosti nepřátelských jednotek. Německé velení muselo udržovat kázeň i násilnými prostředky. Tak např. v jednotkách a útvarech 97. horské divize generálporučíka von Tannenheima, která bojovala jihovýchodně od Košic, byl podle výpovědi zajatců čten 17. prosince 1944 všemu mužstvu zvláštní rozkaz  vrchního velitele německé branné moci o použití trestu zastřelení rodinných příslušníků těch vojáků, kteří přeběhnou nebo se dobrovolně vzdají Rudé armádě..."
Benčík, Antonín. Osvobození Československa Rudou armádou 1944/1945. Svazek/část/díl: Sv. 1. Vydání: 1.vyd.,
Doporučujeme obrátit se ještě na Národní archiv ČR http://www.nacr.cz/ nebo na Archiv hl. m. Prahy http://www.ahmp.cz/. Pokud bychom ještě nějaké informace časem získali, ozveme se.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2015 08:00
Max Legler píše:
Sobota 03.04.2021 20:03
Dobrý den, Terezie roz. z Tannenhain-Vyskočilů byla první manželkou mého pradědy, dle úmrtního oznámení měla být pohřbena v Novém Strašecí v rodinném hrobě. Jejich svatební fotografii i snímek jejího otce, Leo Gottlieba von Tannenhain - Vyskočil jsem poskytl do e-sbírek Národního muzea, viz https://www.esbirky.cz/pred[…]2%7D&sequencePointer=3, https://www.esbirky.cz/pred[…]22%7D&sequencePointer=9
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu