Výraz "bracz" v gruntovní knize Panství Strakonic
Text dotazu
V gruntovní knize Panství Strakonic jsem narazila na výraz "bracz"" zajímalo by mně co Anna roztloukla?
Posílám odkaz na knihu, kde jsem výraz našla, doufám, že jsem to přečetla správně.
"1676 na díl Anny vzato na nový bracz? poněvadž ho roztloukla"
https://digi.ceskearchivy.cz/116781/43
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme spousty databází, slovníků a případně i publikací o nářečí, ale tento výraz se v nich nevyskytuje. Odkazuje pouze na polské slovo bracz (bratr), což v tomto případě dle doprovodných slov nebude… anebo to odkazuje na chorvatský ostrov Brač, což také určitě nemá s tématem spojitost.
Podle ukázky v gruntovní knize je ale zvláštní, že se nad předpokládaným písmenem „r“ objevují dvě tečky, což podle abeced a ukázek písma ze 17. století tomuto písmenu neodpovídá. To stejné platí pro písmeno „c“, které vypadá spíše jako i (opět kvůli diakritice). Je také možné, že slovo neobsahuje pouze pět písmen, ale více.
Je to samozřejmě pouze spekulace, nejsme odborníci na paleografii, a proto nejsme schopni určit, o jaká písmena, a tudíž i slovo se přesně jedná. Jestli ovšem existuje slovo „bracz“, to nám dostupné zdroje a prameny nesdělují.
Raději se v tomto směru obraťte přímo na SOA v Třeboni, aby Vám s překladem pomohli. Případně můžete oslovit katedry pomocných věd historických na různých českých univerzitách, zda by Vám zdejší učitelé poradili.
Použité zdroje
EBELOVÁ, Ivana. Klíč k novověké paleografii =: Schlüssel zur Paläographie der Neuzeit. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2015.
ŠAFAŘÍK, Pavel a Piotr DAHLMANN. P.J. Szafarzyka Słowiański narodopis. W Wrocławiu: Zygmunt Schletter, 1843, s. [228].
HAVRÁNEK, Bohuslav. Genera verbi v slovanských jazycích. V Praze: Nákladem Kr. české spol. nauk, 1937. sv. 2, s. 90.
Rozpravy Československé akademie věd - řada společenských věd. Praha: Academia, 1962, 72(1), s. 32.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.07.2023 18:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu