V bleděmodrém
Text dotazu
Dobrý den,
významu spojení "totéž v bleděmodrém" rozumím. Ale zajímá mě jak se dospělo k tomu přirovnání k bledě modré barvě? A proč zrovna modrá :) Je zde nějaká souvislost s výrazem "bledě" (ve významu "Vypadá to bledě")?
Odpověď
Dobrý den,
výraz to samé v bleděmodrém se používá velmi často. Kdy se to ale začalo říkat a proč, asi nevystopujeme. Např. Němci maji podobné úsloví, ale používají barvu zelenou  - (Das ist) Dasselbe in Grün. Podobná úsloví: Prašť jako uhoď. Némlich to samé. Pěšky jako za vozem....
(Zdroj: BACHMANNOVÁ, Jarmila, SUKSOV, Valentin. Jak se to řekne jinde. Česká přísloví a jejich jinojazyčné protějšky. Praha: Universum, 2007. ISBN 978-80-242-1878-6.)
Význam vypadá to bledě znamená, že něco nemá šťávu, bez života, špatné, neživé, mdlé, nevýrazné, nijaké, nanic... Být jako bledule - být nezdravě bledý, (někdy též) málo čilý, živý; bledý - být jako zelinka, mít zdravou lesní (barvu); bledý, slabý - krve by se v něm nedořezal, bílý jako stěna
Zdroj: Slovník české frazeologie a idiomatiky. Přirovnání. Praha: Academia, 1983.
Doporučujeme obrátit se  na odborníky v Ústavu pro jazyk český AV ČR - https://ujc.cas.cz/
Nás napadá i spojitost třeba s tím, že děti těsně po narození, kdy se ještě neprofilovaly rysy holčičí nebo klučičí, oblékaly a tak je navenek rozlišovaly barvou oblečků - kluci modrou a děvčata růžovou; ať se světle růžovou čepičkou nebo bleděmodrou - bylo to miminko. Tak se na to dá také hledět.
Nemyslíme si, že by byla spojitost vypadá to bledě a to samé v bleděmodrém nějak přímá.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.03.2012 13:51
Václav Rechtberger píše:
Pondělí 31.07.2023 11:27
Mě zas napadlo, jestli třeba nejde o barvu uniformy, popřípadě nějakého znaku, kdy se třeba změnil panovník, přišla jiná armáda, ale pro lid se vlastně nic nezměnilo.
Jitka F píše:
Pátek 27.09.2024 22:36
Údajně (podle koho, už si nepamatuju), šlo o hlášku z divadelního nebo podobného prostředí, přesněji osvětlovačství a scénografie. Znamená to, že vyměnit filtry určité barvy na světlech za bleděmodré dá hodně práce a ztrácí se tím čas, ale ve výsledku ta scéna až o tolik jinak nebo lépe vypadat nebude.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu