Uzrávání a kvalita spermatu (doba obnovy)
Text dotazu
Dobrý den,
za jak dlouho nebo za jak krátký čas se dospělému muži po ejakulaci, vyvrcholení zcela obnoví stávající objem zralého, tj. oplodnění schopného, spermatu? Spermie se totiž vyvíjejí, procházejí fázemi, tj. uzrávají, a to také asi nějakou dobu trvá, že. Jak dlouho průměrně jejich vývoj trvá?
A je skutečně ověřenou vědeckou pravdou, že častější sex vede ke zkvalitňování již dříve "poškozeného spermatu", co se "reprodukční obnovy" týče?
Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
celý proces spermatogeneze (vývoje spermií)  trvá asi 70 dnů. I když v určité části kanálku vyzrává postupně jedna generace pohlavních buněk asi v 16denních cyklech, vyzrálé spermie jsou do lumen uvolňovány neustále. Díky prvnímu mitotickému dělení vznikají dvě nové spermatogonie - jedna se dále vyvíjí v 16 zralých spermií (obr. 15.2), druhá je základem nové spermatogeneze. Tím je zajištěna nevyčerpatelnost spermatogonii pro spermatogenezi. Sertoliho buňky, které jsou v těsném kontaktu s vyvíjejícími se spermiemi, zajišťují přísun živin. Navíc slouží jako bariéra proti průniku látek (které mohou spermatogenezi nepříznivě ovlivnit) z intersticiálního prostoru i z krve, fagocytují vyloučenou cytoplazmu (reziduálni tělíska) během spermatogeneze. Obsahují enzym aromatázu, který mění androgeny na estradiol. Vyzrálá spermie je tvořena: hlavičkou, krčkem a bičíkem (obr. 15.3). V hlavičce spermie jsou nahromaděny chromozomy obklopené malým zbytkem cytoplazmy, jejíž větší část přešla do cytoplazmy Sertoliho buněk. Vnější 2/3 hlavičky jsou kryty akrozomem, ve kterém jsou obsaženy enzymy: hyaluronidáza a jiné proteolytické enzymy (akrosin), které umožňují vniknutí do vajíčka. V krčku spermie jsou přítomny mitochondrie, které vytvářejí energii (ATP) nezbytnou pro kontrakci mikrotubulů lokalizovaných v celé délce bičíku Uvolňování energie z ATP je závislé na přítomnosti dyneinu (ATP áza). Rychlost pohybu spermií závisí na vlastnostech prostředí (např. na pH). Udává se hodnota 1-4 mm/min.
Erekce penisu je způsobena dilataci arteriol a vazokonstrikcí vén corpora cavernosa vlivem parasympatiku ze sakrální části míchy. Vazodilatace a tím zvýšení průtoku arteriolami jsou navozeny oxidem dusnatým (NO), který se tvoří z argininu v endotelových buňkách. NO aktivuje guanylátcyklázu, zvyšuje tvorbu cGMP, který působí relaxačně na hladkou svalovinu cév. Sexuální akt vyvrcholený ejakulací je řízen sympatickými podněty z oblasti Ц-Ц. Kontrakcí ductus deferens a ampuly se sperma vypudí do vnitřní části uretry (emise). Rytmickými kontrakcemi je ejakulát vystříknut uretrou při koitu do vagíny.
Po dosažení orgasmu sexuální vzrušení včetně erekce do 1 - 2 min vymizí. Průměrný objem ejakulátu je 2,5-3,5 ml. Na celkovém objemu se ze 60 % podílí hlenovitý sekret semenných váčků doplněný o sekret z ductus deferens, prostatických (mléčné zabarvení) a bulbouretrálních žlázek. pH ejakulátu je lehce zásadité (7,5). Přítomnost fibrinogenu (ze semenných váčků), koagulačních enzymů (z prostatických žlázek) a fibrinolyzinu (z prostatického profibrinolyzinu) je odpovědná za vytvoření koagula a částečnou imobilizaci spermií po ejakulaci. Mimo vlastní organismus se ejakulát za 15 až 20 min díky působení fibrinolyzinu na koagulum opět zkapalňuje. V 1 ml ejakulátu je přibližně 35-200 milionů spermií. Jestliže počet spermií v 1 ml klesne přibližně pod 20 milionů, je muž neplodný. V mužském pohlavním systému mohou spermie přežívat několik týdnů.
Zdroj: TROJAN, Stanislav a kol. Lékařská fyziologie. 3., dopl. a rozš. vyd. Praha: Grada, 1999. 612 s. ISBN 80-7169-788-5.
Ještě si dovolíme citovat abstrakt k odbornému článku o lékařské studii, který vyšel v roce 2017 a lze si jeho celý obsah přečíst na stránkách periodika Česká gynekologie. Z článku vyplývá, že pouze cílená léčba a zdravý životní styl mohou přispět ke zlepšení kvality spermatu.
"Cíl studie: Přehled problematiky zhoršování kvality spermií starších mužů a s tím souvisejících rizik početí. Typ studie: Přehledový článek. Název a sídlo pracoviště: Imunologická laboratoř GENNET s.r.o, Praha. Metodika: Sledovanou skupinou jsou muži z párů s poruchou reprodukce. Výsledky: S vyšším věkem u mužů klesá objem ejakulátu, celkový počet spermií, pohyblivost spermií a zhoršuje se jejich morfologie. S věkem se zvyšuje počet de novo vzniklých genových mutací, množství chyb v epigenetické modifikaci DNA a počet apoptotických spermií s fragmentovanou DNA v ejakulátu. Kvalitu spermií ovlivňuje nejen věk, ale také životní styl. Rizikovými faktory jsou kouření, nadváha, nezdravá strava, nedostatek pohybu, zvýšená teplota a onemocnění, jako je varikokéla, infekce močových cest, nádorová onemocnění, hormonální nerovnováha a další. Závěr: Plodnost mužů není časově neomezená. S věkem klesá pravděpodobnost početí a prodlužuje se významně doba snahy o koncepci. Urologické a andrologické vyšetření starších mužů by mělo patřit k základnímu vyšetřovacímu postupu u párů s poruchou reprodukce. Kromě spermiogramu, endokrinologického vyšetření a zobrazovacích metod se doporučuje také použití moderních diagnostických metod – stanovení počtu apoptotických spermií a spermií s fragmentací DNA. I když jsou možnosti léčby poruch plodnosti starších mužů omezené, cílená léčba a zdravý životní styl může přispět ke zlepšení kvality spermií."
Zdroj: http://www.medvik.cz/link/bmc18000251
Další tituly vhodné k prostudování:
* LANGMEIER, Miloš a kol. Základy lékařské fyziologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. 320 s. ISBN 978-80-247-2526-0.
* KUBÍČEK, Vladimír. Mužská infertilita a erektilní dysfunkce. Praha: Galén, 1996. 148 s. Folia practica; sv. 5. ISBN 80-85824-39-6.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.04.2018 19:00
Makiavelli píše:
Úterý 29.01.2019 09:05
Pridavam zajimavy, ale hlavne srozumitelny clanek o vyznamu a funkci androgenu v tele muze /a take zeny, ale u nich je hladina vyrazne nizsi, nicmene nepostradatelna/... Clanek zde - https://www.erekce.cz/androgeny/
Lvík píše:
Úterý 10.11.2020 14:38
V reakci mi chybí odpověď na otázku, zda pravidelný sex zlepšuje kvalitu spermatu. Podle tohohle článku tvorbě spermií častý sex pomáhá: https://vibratory.net/[…]/ Na konci pak popisují příklad, kdy si někdo studenými sprchami a pravidelným sportem reálně zlepšil výsledky spermiogramu. Tzn. asi bych se být Vámi nespoléhal jen na jednu metodu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu