Uživatel vs. čtenář
Text dotazu
Dobrý den,
je pravda, že dnes se v praxi užívá spíše označení uživatel, jehož ekvivalentem je čtenář? Můžete mi nabídnout nějaké standardní rozdělení čtenářů/uživatelů v knihovnách?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zasíláme vám výklad termínů uživatel a čtenář dle báze KTD = Česká terminologická  databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV), http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=ktd :
Termín: uživatel
Ekvivalent: čtenář
Anglicky: user, patron, information user
Výklad:
Osoba (individuální uživatel) nebo instituce (institucionální uživatel) využívající knihovnické a informační služby.
[STRAKA-1990:195-196], [KATUŠČÁK,MATTHAEIDESOVÁ,NOVÁKOVÁ-1998:263-265]
Výklad dle normy ČSN:
-  Příjemce služeb knihovny.
[ČSN ISO 11620:3.24]
- Entita v jediném otevřeném systému používající službu.
[ČSN-2000B:3.3.7]
-(v normě termín uživatel informací, uživatel infrastruktury, služeb nebo materiálů nabízených informačními středisky.
[ČSN ISO 5127-2003]
http://aleph.nkp.cz/F/FBGC39ILBCJLFCURMITDHG2TEVMNDHDBLB3D46JJ92JHFGC488-00023?func=full-set-set&set_number=013070&set_entry=000001&format=036.
Domníváme se, že se užívá častěji označení uživatel, protože v současné době je možnost využívat službu spojenou se čtením pouze jednou z mnoha dalších služeb, které knihovny v současné době poskytují.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.11.2013 13:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu