Užití proximitních operátorů v databázích
Text dotazu
Dobrý den,
Rád bych se zeptal zda existuje rozdíl používání proximitních operátorů v rámci databází EBSCO a ProQuest? Zda např. databáze nepodporují vyhledávání pomocí těchto operátorů, nebo nejsou plnně funkční?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
operátory ve vyhledávání jsou aplikovatelné v databázích EBSCO i ProQuest, a to jak proximitní operátory, tak i Booleovské operátory. Databáze uvádějí podrobnosti o užití ve svých „Nápovědách“. Operátory jsme na základě Vašeho dotazu vyzkoušeli v obou databázích a jsou funkční.
*EBSCO: záložka „Nápověda“, oddíl „Searching“ → „Proximity Searches“
*ProQuest: záložka „Nápověda“, oddíl „Search“ → „Advanced“ → „Command Line Search“
Níže zasíláme též přímé odkazy na databáze, k jejich zpřístupnění je nutné využít připojení skrze Národní knihovnu ČR (jako registrovaný čtenář se pouze přihlásíte a dále budete pokračovat již v uživatelské verzi databází).
Zdroje:
https://www.ebsco.com/ a https://www.proquest.com/ via https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju
https://support.ebsco.com/help/index.php?help_id=55 (cit. 15. 11. 2023)
https://www.proquest.com/help/academic/webframe.html?Search_Tips.html#Search_Tips.html#Command_Line_Search.html (cit. 15. 11. 2023)
Přehledný seznam operátorů na portálu Univerzity T. Bati ve Zlíně: https://iva.k.utb.cz/lekce/resersni-dotazy-a-operatory/ (cit. 15. 11. 2023)
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.11.2023 13:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu