Uzbekistán
Text dotazu
Dobrý den můžete mi poradit jaký je oficiální název státu Uzbekistánu? Při hledání na internetu jsem narazil na různé verze, např. wikipedia tvrdí Uzbekistánská republika, což se mi velice nezdá, ministerstvo zahraničí netvrdí nic, ale užívají Uzbecká republika, nějaká cestovní kancelář tvrdí Republika Uzbekistán, možná také jednoslovný název Uzbekistán.
Odpověď
Dobrý den, valná většina tištěných encyklopedií a slovníků uvádí oficiální název Uzbekistánu jako "Republika Uzbekistán". Také CIA World Factbook (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/UZ.html)
zmiňuje jako zavedený název "Republic of Uzbekistan", je však možno užívat i kratší formu "Uzbekistán".
Přehled zdrojů, kde se vyskytuje označení Republika Uzbekistán, popř. Republic of Uzbekistan:
* LIŠČÁK, Vladimír; FOJTÍK, Pavel. Státy a území světa. Praha: Nakladatelství Libri, 1998. Str. 933. ISBN 80-85983-53-2.
* Lesikon zemí světa. Praha: Kartografie, 1999. Str. 107. ISBN 80-7011-604-8.
* Ottova všeobecná encyklopedie: ve dvou svazcích. M-Ž. Praha: Ottovo nakladatelství, 2003. Str. 563. ISBN 80-7181-947-6.
* Universum. N-Ž. Praha: Euromedia Group - Knižní klub, 2006. Str. 499. ISBN 80-242-1755-4.
* Všechno o Zemi: místopisný průvodce světem. Praha: Reader´s Digest Výběr, 1998. Str. 715. ISBN 80-86196-01-1.
* Eastern Europe, Russia and Central Asia 2008. London: Routledge, c2007. Str. 578. ISBN 978-1-85743-424-8.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.06.2009 15:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu