Uvozovky ve znakové řeči
Text dotazu
Zdravím, tak jak se používají uvozovky pro psanou mluvu, používají se nějaké konkrétní speciální znaky i pro znakovou či "telepatickou" řeč?
Odpověď
Dobrý den,
znak uvozovek ve znakové řeči naleznete ve slovníku na adrese https://www.spreadthesign.com/. Jedná se o velmi zajímavý projekt, který umožňuje zobrazení slov ve znakovém jazyce v různých jazycích. Když do vyhledávacího okénka zadáte "uvozovky", můžete si následně vybrat jazyk, ve kterém Vám figuranti ukáží tento znak ve znakovém jazyce.
Ohledně "telepatické řeči" jsme nenašli žádné informace.
Pokud Vás zajímá znakový jazyk a chcete se dozvědět více, doporučujeme prostudovat doporučenou literaturu, využít internet nebo rovnou navštěvovat speciální kurzy, viz seznam doporučených zdrojů níže.
* POTMĚŠIL, Miloň. Všeobecný slovník českého znakového jazyka. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 2002-2006. 3 sv. ISBN 80-7168-800-2.
* http://ruce.cz/faq.php?topic=6; hlavní stránka http://ruce.cz/
* http://www.znakovky.cz/
* EHRLICH, Suzanne, ed. a NAPIER, Jemina, ed. Interpreter education in the digital age: innovation, access, and change. Washington: Gallaudet University Press, 2015. xxi, 324 stran. ISBN 978-1-56368-638-2.
* JEPSEN, Julie Bakken, ed. et al. Sign languages of the world: a comparative handbook. Boston: De Gruyter Mouton, [c2015]. xviii, 1000 stran. ISBN 978-1-61451-796-2.
* OKROUHLÍKOVÁ, Lenka. Notace znakových jazyků. Vydání první. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2015. 301 stran. ISBN 978-80-246-2944-5.
* RŮŽIČKOVÁ, Marie. Učíme se českou znakovou řeč: společná učebnice pro děti předškolního věku a jejich rodiče. 3. vyd. Praha: Septima, 2012. 119 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-7216-302-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.03.2016 16:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu