Ústupové trasy německé armády, Nymburk
Text dotazu
Dobrý den, mohl bych se zeptat zda vedli německé ústupové trasy přes okres Nymburk? Nepodařilo se mi zjistit zda se tu něco dělo nebo ne.
Odpověď
V odpověď na váš dotaz na ústupové trasy německé armády na Nymbursku jsme prostudovali publikaci "PLAVEC, Michal. Poslední rok války na Nymbursku. Brno: CDK (Centrum pro studium demokracie a kultury), 2005. ISBN 80-7325-061-6.", ze které lze odvodit následující obecné závěry:
• Německá armáda držela na Nymbursku velmi početnou posádku ve vojenském prostoru v Milovicích. Tato posádka, ve spojení s jednotkami z Hradce Králové, postupujícími především přes Chlumec nad Cidlinou a Poděbrady, se na počátku Pražského povstání pokusila posílit posádky pražské, ale její postup po silnici byl na několika místech zásadně zdržen, železniční přesun pak i zcela zablokován. V Praze se jejich postup zastavil v oblasti Dolních Počernic, odkud se stáhli na letiště v Kbelech.
• Zatímco milovické jednotky byly v době od 5. do 7. května 1945 schopené provádět trestné výpravy do okolních obcí a potlačovat četné pokusy o povstání, po silnicích od Jičína a od Hradce Králové tou dobou již ve velkých skupinách k Milovicím a Praze ustupovali německé jednotky tlačené Rudou armádou ze Severu a z Moravy. Tyto jednotky byly zadržovány jak místními skupinami, tak pronásleudjícími jednotkami rudoarmějců.
• Rozkaz ke kapitulaci byl veliteli armády Mitte (Střed), maršálu Schrönerovi, jehož štáb byl umístěn ve Velichovce u Hradce Králové a odříznut od komunikace s říškým velením, doručen osobně speciální jednotkou americké armády, která vyrazila z Plzně, přez Prahu a Poděbrady, 7. května 1945.
• Maršál dal v návaznosti na to pokyn k ústupu, ale protože Praha byla tou dobou z větší části v držení povstalců, zvolenou ústupovou trasou pro severně umístěné jednotky byla trasa Jičín - Mladá Boleslav - Žatec - Louny, s cílem dostat se do oblasti Karlových Varů (a do oblasti v držení amerických vojsk). Tou dobou se však fronta na severu a v Krušných horách zhroutila a již 8. nebo 9. května byl sám maršál zajat v Žatci.
• Vojska z Milovic pak pod velením generálporučíka Rüdigera, pravděpodobně v koordinaci s velitelem SS von Pücklerem z Prahy, ustupovala jižním směrem ve snaze Prahu obejít na trase Milovice - Benešov - Tábor. Zatímco část ustupujících vojáků a německých obyvatel byla po různu na trase zastavena a zajata místními, např. osud generálporučíka Rüdigera po odjezdu z Milovic není známý.
Pro další podrobnosti doporučujeme prostudování jmenované publikace. Podrobnější výklad mohou podat také početní vojenští historikové tématem se zabývající (viz např. https://www.vhu.cz/).
Použité zdroje
PLAVEC, Michal. Poslední rok války na Nymbursku. Brno: CDK (Centrum pro studium demokracie a kultury), 2005. ISBN 80-7325-061-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Nymburk
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
20.06.2022 12:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu