Ústupové trasy
Text dotazu
Dobrý den,
měl bych dotaz kudy v rámci Olomouckého kraje vedly ústupové cesty Německé branné moci na konci WW II.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Při našem pátrání se nám bohužel nepodařilo dohledat publikaci, či jiný zdroj, který by souborně a přehledně pojednával o ústupu německé armády z československého území na konci II. světové války.
Zmínky o plánech či konkrétních přesunech, zdrojované jednak osobními vzpomínkami pamětníků, nebo odkazující na archivní fondy, jsou rozesety napříč větším množstvím publikací, které se věnují konci války na Moravě (a často pak vždy jen útržkovitě v pojednání o konkrétních obcích a lokalitách). Propojit je však do konzistentního pojednání leží mimo naše možnosti.
Pro další studium doporučujeme následující publikace, které tyto zmínky obsahují:
Bezrouk, Zdeněk et al. Pod pásy tanků, pod křídly letadel: ve fotografiích, dokumentech a vzpomínkách k 70. výročí osvobození Prostějovska. [Prostějov]: [Klub vojenské historie Dukla], [2015], ©2015. 362 stran.ISBN 978-80-260-9724-2.
Signatura VKOL: 1-315.350
Klobouk, Zdeněk a Indrák, Petr. Než na Hané utichly zbraně: 70. výročí osvobození. Tovačov: Klub přátel JUDr. Jaroslava Krempla při o.p.s. Tovačovský zámek, 2015. 143 stran.ISBN 978-80-260-7804-3.
Signatura VKOL: 1-302.631
Příval, V. Kraj, jímž táhla válka: děje, události a dokumenty z let 1939-1945. 3. opr. vyd. V Olomouci: Jiří Vyjídák, 1947. 277 s.
Signatura VKOL: II 92.604
Sládek, Oldřich. Ve znamení smrtihlava: Nacistický protipartyzánský aparát v letech 1944-1945. 1. vyd. Praha: Naše vojsko, 1991. 395 s. Dokumenty; Sv. 222.ISBN 80-206-0145-7.
Signatura VKOL: 578.356
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Olomouc
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
13.12.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu