Ústupové cesty Rozsochy a okolí , okres Žďár nad Sázavou
Text dotazu
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat jestli za druhé světové války vedli ústupové cesty přez Rozsochy, Kundratice, Albrechtice, Zvole, Pičulín a okoli.
Dále zda se dají najít mapy trasování cest vojska a širší historie Rozsochy a okolí.
Okres Žďár nad Sázavou
Předem děkuji za odpověď.
Pěkný den.
Odpověď
Dobrý den,
konec druhé světové války v českých zemích je sice poměrně dobře a hojně propublikován, nicméně pokud jde o zmapování událostí v jednotlivých mikroregionech či obcích, jsou informace roztříštěny do většího množství publikací nebo nejsou popsány vůbec a vyžadují archivní výzkum. V případě regionů Vám doporučuji obrátit se s Vaším dotazem na regionání muzeum (Horácké muzeum je muzeum v Novém Městě na Moravě - viz https://hm.nmnm.cz/, při zadání dotazu 1945 na těchto stránkách naleznete zajímavý přehled článků - nebo Městské muzeum Bystřice nad Pernštejnem - viz https://www.muzeumbystricko.cz/ - případně Regionální muzeum města Žďáru nad Sázavou - viz https://muzeum.zdarns.cz/) či archiv (Státní okresní archiv Žďár nad Sázavou - viz https://www.mza.cz/zdar-nad-sazavou/).
Ve vydaných publikacích byste snad mohl nalézt nějaké informace v závěrečných kapitolách knihy:
SCHLIDBERGER, Vlastimil. Osvobození jižní Moravy v roce 1945. 2. rozšířené vydání. [Brno] : BC Logia service, s.r.o., [2020]. 246 s. ISBN:978-80-270-9484-4. Její těžiště ale spočívá v regionu jižní Moravy.
Zda Němci ustupovali skrz konkrétní obce a za jakých okolností bývá také zmíněno v obecních kronikách, které lze v některých případech najít i v digitalizované podobě, jako je tomu u Rozsoch - viz https://www.rozsochy.cz/kronika/kronika.php?k=1&s=103.jpg nebo Bystřice nad Pernštejnem (viz https://www.bystricenp.cz/pdf/kronika%20-opravena.pdf). Dalším zrojem informací by mohly být vysokoškolské práce, které se poměrně často zabývají právě odbojem a koncem druhé světové války v regionech, jako např. https://portal.upce.cz/portal/studium/prohlizeni.html.
Rozsochy a Pičulín explicitně zmiňuje jako místa německého ústupu webový článek Konec války na Novoměstsku viz. https://zdarskevrchy.cz/cz/archiv-clanku/108-konec-ii--svetove-valky-na-novomestsku.
Vzhledem ke skutečnosti, že zmiňované obce leží na frekventované silniční i železniční spojnici mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Novým Městem na Moravě, a zároveň na jižním ohraji Žďárských vrchů, kde byla vysoká aktivita partyzánů, je jisté, že se jich závěrečné události druhé světové války dotkly. Proto doporučuji také využít Digitální studovnu MO ČR (viz https://digitalnistudovna.army.cz/) a v ní hledat jména obcí v námi digitalizovaných časopisech.
K druhé části dotazu, mapy pochodových tras pro potřeby vojska existovaly od 18. století (z našich fondů např. Generalstabs-Bureau, Marschrouten- Karte des Königreichs Böhmen. nach den neuesten Materielien zusammengestellt ... für militärische Beschreibung des Julandes nach dem Bestande vom 30. Juni 1868. Wien : K. K. Militär. Geographischen Institute, 1868. uvádí Rozsochy jako zastávku na trase mezi Novým Městem na Moravě a Bystřicí nad Pernštejnem) a následně primárně po potřeby vojska vznikly mapy prvního (viz http://oldmaps.geolab.cz/map_region.pl?lang=cs&map_root=1vm&map_region=mo) druhého (viz http://oldmaps.geolab.cz/map_root.pl?lang=cs&map_root=2vm) a třetího (http://oldmaps.geolab.cz/map_root.pl?lang=cs&map_root=3vm) vojenského mapování. Třetí vojenské mapování bylo převzato čs. repubikou a nahradilo je až mapování sovětského vzoru S-1952, jehož mapové listy naleznete na archivním portálu ČÚZK, stejně jako většinou poválečné letecké mapové snímky (viz https://ags.cuzk.cz/archiv/).
Snad Vám uvedené informace pomohou
Použité zdroje
https://www.rozsochy.cz/[…]/kronika.php?k=1&s=103.jpg
https://www.bystricenp.cz/pdf/kronika%20-opravena.pdf
https://zdarskevrchy.cz/[…]/108-konec-ii--svetove-valky-na-novomestsku
https://digitalnistudovna.army.cz/
Generalstabs-Bureau, Marschrouten- Karte des Königreichs Böhmen. nach den neuesten Materielien zusammengestellt ... für militärische Beschreibung des Julandes nach dem Bestande vom 30. Juni 1868 / Wien : K. K. Militär. Geographischen Institute, 1868.
http://oldmaps.geolab.cz
https://ags.cuzk.cz/archiv/
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
11.04.2023 19:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu