Ústupové cesty a sběrné tábory
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat kudy ustupovala německá armáda na konci 2 sv. války přes Písek a popřípadě kde byly sběrné tábory uprchlíků a zbytků armád. Jestli máte souřadnice byl bych moc vděčný. Mějte se
Odpověď
Dobrý den,
ohledně ústupových tras a sběrných táborů po ukončení války bych Vám doporučil nahlédnout do několika knih, jejichž soupis uvádím dále. Jedná se především o publikace Jiřího Padevěta, věnující se jaru a létu 1945 (Krvavé finále, potažmo Krvavé léto), a publikace věnované zajateckým táborům Tomáše Staňka.
Souborně se jedná o následující:
STANĚK, Tomáš. Němečtí váleční zajatci v českých zemích 1945-1950: (nástin vybraných problémů). Opava: Slezské zemské muzeum, 2011. ISBN 978-80-86224-89-3.
STANĚK, Tomáš. Tábory v českých zemích 1945-1948. Šenov u Ostravy: Tilia, 1996. ISBN 80-902075-3-7.
PADEVĚT, Jiří. Krvavé léto 1945: poválečné násilí v českých zemích. Praha: Academia, 2016. Průvodce (Academia). ISBN 978-80-200-2600-2.
PADEVĚT, Jiří. Krvavé finále: jaro 1945 v českých zemích. Praha: Academia, 2015. Průvodce (Academia). ISBN 978-80-200-2464-0.
Použité zdroje
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
27.06.2018 20:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu