Ústupové cesty
Text dotazu
Dobrý den chtěl bych se zeptat zda byly v okolí Dvora Králové nad Labem nějaké ústupové cesty případně nějaké tábory. Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
ohledně ústupových tras a sběrných táborů po ukončení války bychom Vám doporučili nahlédnout do následujících knih a dokumentů, jejichž soupis uvádíme níže. Jedná se především o publikace Jiřího Padevěta, věnující se jaru a létu 1945 (Krvavé finále, potažmo Krvavé léto), a publikace věnované zajateckým táborům Tomáše Staňka.
Souborně se jedná o následující:
STANĚK, Tomáš. Němečtí váleční zajatci v českých zemích 1945-1950: (nástin vybraných problémů). Opava: Slezské zemské muzeum, 2011. ISBN 978-80-86224-89-3.
STANĚK, Tomáš. Tábory v českých zemích 1945-1948. Šenov u Ostravy: Tilia, 1996. ISBN 80-902075-3-7.
PADEVĚT, Jiří. Krvavé léto 1945: poválečné násilí v českých zemích. Praha: Academia, 2016. Průvodce (Academia). ISBN 978-80-200-2600-2.
PADEVĚT, Jiří. Krvavé finále: jaro 1945 v českých zemích. Praha: Academia, 2015. Průvodce (Academia). ISBN 978-80-200-2464-0.
O konkrétnější historii Dvora Králové a okolí v závěru války se pak zmiňují mimo jiné i následující zdroje:
Kronika města 1939-1945: https://www.mudk.cz/filemanager/files/167699.pdf
Krkonošský deník: https://krkonossky.denik.cz/z-regionu/konec-druhe-svetove-valky-na-vychode-cech-pripominaji-historicke-akce-20180507.html
KASAN, Daniel. Osudy obyvatel Královédvorska před mimořádným lidovým soudem v Hradci Králové 1945 - 1947. Hradec Králové. 2015. Dostupné online:https://theses.cz/id/q17hyi/STAG69383.txt
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2021 10:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu