Ústup, zajetí
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kudy přibližně vedly ústupové trasy německé armády v roce 1945 Ústecký a Středočeský kraj plus pokud je možné zjistit kde stávali zajatecké tábory pro německé vojáky. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pokud jde o přibližné ústupové trasy německé armády v roce 1945 v Ústeckém a Středočeském kraji, lze obecně konstatovat, že vedly na jihozápad k americké demarkační linii. V rozsahu dvou krajů na všeobecné bázi lze být těžko konkrétnější, neboť záleželo na tom jak organizovaný byl ústup té které jednotky. Na druhou stranu je ale značně obtížné sledovat i německý ústup přes konkrétní obce. Přesný postup konkrétních jednotek přes jmenovité obce bohužel ve většině případů dosud není zpracován v žádné souhrnné publikaci a často ho nelze zjistit ani archivním prvovýzkumem. Je nutné si uvědomit, že ve dnech 5.-10. května 1945 probíhalo české květnové povstání, blížil se konec války a všude panoval značný chaos. Německé jednotky se snažily dostat na americkou demarkační linii různými cestami, mnohdy bez bližší koordinace a česká strana neměla a ani nemohla mít přehled jaké německé jednotky a odkud proti ní stojí.
Problematice konce války a českého květnového povstání roku 1945 se věnuje značné množství literatury, od obecnějších pojednání, až po regionálně zaměřené studie. Práce vydané do konce roku 1989 naleznete v bibliografiích:
Vojenský historický ústav Vědecká knihovna Bibliograficko-informační středisko. Osvobození Československa Rudou armádou: výběrová bibliografie. Praha : Vojenský historický ústav, 1970. 53 s.
nebo
Státní knihovna ČSR. sektor bibliografie a informací. Osvobození Československa Sovětskou armádou a povstání českého lidu v květnu 1945 : výběrová bibliogr. čes. a slov. knižní a čas. literatury za léta 1945-1979. Praha : Státní knihovna ČSR (Sektor bibliografie a informací), 1980. 78 s.
Ty ale bývají značně ideologicky zatížené a interpretované.
Z mladších prací Vám doporučuji nahlédnout např. do katalogu naší knihovny (viz https://vhupraha.kpsys.cz) a vyhledat autory Tomáš Jakl, nebo Jindřich Marek, kteří se oba již léta specializují na problematiku konce války v českých zemích.
Mohu Vás také odkázat alespoň na některé novější tituly, které pojednávají o problematice ve Vámi uváděných krajích. Např.:
ANDONOV, Radek. Z Lobendavy směr Praha! : duben a květen 1945 mezi Budyšínem a Prahou : Budyšín - Lobendava - Rumburk - Mělník - Ďáblice. [Děčín] : Oblastní muzeum v Děčíně, 2020. 103 s. ISBN:978-80-907441-6-5
KMOCH, Pavel. Konec pánů Benešovska : SS-Stadt Böhmen, Ortsgruppe der NSDAP Beneschau, Wallenstein a ti druzí. Vydání první. Praha : Academia, 2021. 446 s. ISBN:978-80-200-3212-6
Problematikou se zabývá i řada studií, doporučuji nahlédnout do jubilejních ročníků časopisu Historie a vojenství - např. v ročníku 2015 se konci války věnuje řada materiálů viz https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:0049cc45-81be-452a-832b-7656bc4f13c0. Mimo jiné dvoudílný článek Jinřicha Marka Poslední výstřely toulavých džípů.
Snad Vám tyto informace alespoň trochu pomohou.
K druhé části Vaší otázky ohledně zajateckých táborů Vás mohu odkázat na publikace:
STANĚK, Tomáš. Tábory v českých zemích 1945-1948. 1. vyd.. Šenov u Ostravy : Tilia, 1996. 263 s. ISBN:80-902075-3-7
(případně navazující BORÁK, Mečislav a Dušan Janák. Tábory nucené práce v ČSR 1948-1954. 1. vyd. Šenov u Ostravy : Tilia, 1996. 285 s. ISBN:80-902075-4-5)
a
STANĚK, Tomáš. Němečtí váleční zajatci v českých zemích 1945-1950 : (nástin vybraných problémů). Vydání první. Opava : Slezské zemské museum, 2011. 212 s. ISBN:978-80-86224-89-3.
Odpověď na stejnou otázku naleznete také v archivu Ptejte se knihovny: https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/zajatecke-tabory-1945
případně https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/sberne-vojenske-tabory
Dobře a stručně je problematika zajateckých táborů shrnuta i na webu Fronta.cz, viz https://www.fronta.cz/dotaz/nemecti-zajatci-po-valce-v-ceskoslovensku.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
15.11.2022 13:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu