ústavní péče a ÚSP pro dospělé mentálně postižené občany
Text dotazu
prosím o zjištění všech dosputných titulů knih a publikací o ústavní péči a ústavech sociální péče pro dospělé osoby s mentálním postižením v ČR, od dob založení Ernestina, to je od r.1871, což je první datovaný ústav tohoto typu.
Odpověď
Dobrý den, vyhledávání v takovém rozsahu, které požadujete, již přesahuje rámec referenční služby Ptejte se knihovny (viz http://www.ptejteseknihovny.cz/o-teto-sluzbe) a spadá do rešeršních služeb, které jsou však placené. Více informací o rešeršních službách poskytovaných Národní knihovnou ČR naleznete v případě zájmu na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_reserse.htm
Rešerši si můžete zkusit zpracovat i samostatně, zdroje vhodné k vyhledávání (zejména katalogy knihoven a české bibliografické databáze) jsou volně dostupné na internetu.
Pro vyhledávání můžete použít například elektronický katalog Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), pro zadání dotazu je nejvhodnější zvolit pole Předmět (případně Název), jako klíčová slova použijte termíny svého tématu, lze použít také znaménko ? pro pravostranné rozšíření výrazu (např. při zadání ústav? and péč? se vyhledají i spojení ústavní péčí, ústavní péči, ústavy péče atd.). Dotaz můžete také omezit pouze na dokumenty v češtině, případně pomocí dalších kritérií.
Na ukázku uvádíme několik záznamů dokumentů, které se nám podařilo v katalogu vyhledat:
* CHÁB, Milan. Svět bez ústavů. Praha : QUIP - Společnost pro změnu, 2004.
-- 83 s. : il. ; 21 cm ISBN 80-239-4772-9 (brož.)
* AMERLING, Karel. Ernestinum : Ústav idiotů Jednoty paní sv. Anny v Praze : stav po 12 letech trvání (1871-1883). Praha : Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1998. 131 s. ; 21 cm. (Studia paedagogica ; sv. 24). ISBN 80-86039-44-7 (brož.)
* KADLČÍKOVÁ, Marie; PETERKOVÁ, Eva; ŠOPÁK, Pavel. Marianum : 1909-1919-1999. Opava : AVE Centrum, 1999. 24 s. : barev. il. ; 21 cm. ISBN 80-86268-00-4 (AVE Centrum : brož.) : neprodejné
* Příručka o ústavech sociální péče. Praha : St. úřad soc. zabezpečení, 1967 (SČT 18). 279, [7] s. ; 8°
* Stát a ústavy sociální péče. Praha : Ministerstvo práce a sociálních věcí, 1996. 39 s. : barev. il. ; 21 cm
* MATOUŠEK, Oldřich. Ústavní péče. Praha : Sociologické nakladatelství, 1999. 159 s. : il. ; 24 cm. (Studijní texty ; sv. 8). ISBN 80-85850-76-1 (brož.) : Kč 129,00
* MÜHLPACHR, Pavel. Vývoj ústavní péče : (filosoficko-historický pohled). Brno : Masarykova univerzita, 2001. 49, [2] s. ; 30 cm. ISBN 80-210-2512-3 (brož.)
Podobným způsobem je možné postupovat při vyhledávání článků v databázi ANL
- Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl). Databáze obsahuje záznamy od roku 1991.
Starší články pak můžete nalézt v tištěné bibliografii Články v českých časopisech 1953 - 1990 (přehled rejstříků - http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_ccc_rejstriky.htm), která je v NK ČR k dispozici např. v příruční knihovně ve studovně Referenčního centra
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm) na základě čtenářského průkazu NK ČR nebo jednodenní vstupenky do studoven.
Pro období 1945-1952 máme ještě k dispozici kartotéku Retrospektivní článkové bibliografie (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_retrospektiva1945_1952.htm),
kterou Vám mohou po předchozí domluvě připravit také pracovníci Referenčního centra NK ČR.
Z dalších zdrojů byste mohla využít zejména článkové bibliografie:
Bibliografické databáze Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz), BMČ - Bibliographia Medica Čechoslovaca
(http://195.113.87.237/bmc/index.jsp) Národní lékařské knihovny; a dále databáze Národní pedagogické knihovny Komenského
(http://www.npkk.cz/kpwinsqlnpkk/index.php) nebo Centrální katalog Univerzity Karlovy (http://ckis.cuni.cz/).
S nalezením dalších vhodných zdrojů by Vám mohli pomoci také kolegové z knihoven zaměřených na sociální vědy - Knihovna společenských věd T.G.
Masaryka v Jinonicích (http://knihovna.jinonice.cuni.cz/) nebo Knihovna Fakulty sociálních věd UK (http://knihovna.fsv.cuni.cz/).
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2009 10:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu