úsloví ťip ťop a špígl nígl
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne z čeho vznikla úsloví
ťip ťop nebo špígl nígl. U druhého předpokládám němčina (spiegel - zrcadlo,
ale pod nígl(niegel, niegl, nigel) jsem nic nenašla.
Odpověď
Dobrý den,
úsloví, která většina z nás zná a používá, nejsou vysvětlena ve slovnících ani jazykových encyklopediích.
špígl, -u, maskulinum, z německého = zrcadlo; = soupis titulů, podle kterého metér rovná sazbu (novinář.); = kapr bez šupin (lid.) das Nickel - nikl der Nickel - niklák, dareba, svéhlavec, umíněné dítě nígl - naší velkou fantazií by mohlo být z místního jména Neuwelt, nývlt,... nýgel, nígl ?
Proč se ale přidává ke slovu špígl zrovna nígl, se nám nepodařilo najít.
Spíš se zdá, že druhá část se přidala jaksi sama, aby to bylo zvukomalebné.
Zdroj:
TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952.
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
SIEBENSCHEIN, Hugo. Německo-český slovník. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1998. ISBN 80-04026658-4.
Doporučujeme obrátit se na Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
V němčině se používá tipptopp; z toho by mohlo být naše hovorové tip ťop = bezvadný, dokonalý, velmi dobrý (zdroj. elektronický slovník na internetu Winged).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.08.2011 09:44
dr.zoydberg píše:
Středa 04.05.2016 01:03
Dobrý den, také jsem pátrala po původu úsloví "špígl nígl". Ptala jsem se na to v DE ve své škole. Nejdříve kroutili hlavou, ale nakonec přišli s tímto... der Spiegel je jasné a ono naše nígl by mohlo být odvozeno od nagelneu - zbrusu nový. Což by toto úsloví i docela vysvětlovalo. Doufám že jsem přispěla svou troškou do mlýna.
PSK - admin píše:
Středa 04.05.2016 08:16
Dobrý den, děkujeme za upřesnění odpovědi, služba PSK
Jirka píše:
Čtvrtek 28.09.2023 21:23
Vždy jsem předpokládal, že Špígl nikl je prostě skutečně das Nickel, zrcadlový lesk, něco zrcadlově poniklované, třeba motorka. Používá se to ve smyslu že je něco vyleštěné, perfektně čisté, oslnivé.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu