Usadili se někteří švédští vojáci po třicetileté válce v 17. století na Moravě?
Text dotazu
Dobrý den,
moji předkové z 18. století, kteří pocházejí z oblasti bývalého úsovského panství, z obcí Klopina, Veleboř a Police, mají příjmení Nesset. Je to jméno prokazatelně skandinávského (norského) původu. Jelikož švédské vojsko prošlo touto oblastí a roku 1643 město Úsov vypálilo, je možné, že jsme potomky švédského vojáka, který na Moravě zůstal stejně jako někteří francouzští vojáci u Slavkova? Existují nějaké doklady či studie na toto téma? (Nejstarší matriční zápis, který jsem zatím dohledala, je z Matriky oddaných z roku 1731 - Joannes a Susanna Nesset. Pro obtížnou čitelnost matrik ze 17. století se mi nepodařilo doložit, že se jméno v této oblasti před rokem 1643 nevyskytovalo.) Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
je pravděpodobné, že někteří švédští vojáci se zpět do Švédska nevrátili a zůstali na našem území, kde založili rodiny.
K tomuto tématu by se mohly nalézat zmínky v těchto publikacích a článcích, které jsou ve fondu naší vědecké knihovny:
Hosák, Ladislav -
Potomci Švédů na Moravě. -lh. Vlastivědný věstník moravský Roč. 1, č. 2-3 (1946), s. 163                                                                                                                                                              Vf 98.371
Parkan, František -
Švédové v Čechách a na Moravě. Pomníky konce třicetileté války u nás. Parkan, František. Dějiny a současnost : kulturně historická revue 30, č. 6, (2008,) s. 21-23                                                            266.722
Burešová, Jana et al. Uničov: historie moravského města. 1. vyd. Uničov: Město Uničov, 2013. 691 s. ISBN 978-80-260-4400-0.                                                                                              2-022.109
Tyto publikace ve fondu nejsou, ale i zde by se nějaká zmínka mohla vyskytovat:
MATĚJEK, František. Švédové na Moravě za třicetileté války. 1. Brno: Moravské muzeum, 1988.
SKOUMALOVÁ, Adéla. Poddanské město Úsov a jeho vývoj v letech 1648-1740 [online]. Hradec Králové, 2017 [cit. 2023-09-22]. Dostupné z: https://theses.cz/id/n69j4q/. Diplomová práce. Univerzita Hradec Králové, Filozofická fakulta. Vedoucí práce PhDr. Jana Vojtíšková, Ph.D.
Dostupné také z: https://theses.cz/id/n69j4q/?isshlret=Poddansk%C3%A9%3Bm%C4%9Bsto%3B%C3%9Asov%3Ba%3Bjeho%3Bv%C3%BDvoj%3Bv%3Bletech%3B1648%3B;zpet=%2Fvyhledavani%2F%3Fsearch%3DPoddansk%C3%A9%20m%C4%9Bsto%20%C3%9Asov%20a%20jeho%20v%C3%BDvoj%20v%20letech%201648%E2%80%931740%26start%3D1#panel_text
Dále bych doporučila Zemský archív v Olomouci, matriky nebo muzeum Komenského v Přerově, kde právě probíhá výstava Švédové na Přerovsku. Popřípadě kontaktovat pana Mgr. Petra Fojtíka, který se zabývá tvorbou rodokmenů, který by Vám mohl pomoci s dohledáním Vašich předků a to na stránce: https://www.facebook.com/zhotovenirodokmene
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Olomouc
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
22.09.2023 11:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu