Úryvky básní Francoise Villona
Text dotazu
Dobrý den ,prosím Vás četl jsem román o Francouzké
revoluci ,kniha pojednává o studentu který se během Fran.revoluce zamiloval
do ženy ,pak ji usmrtil asi ze žárlivosti .Ve vězení psal básně ......
.Kdo posbil štěstí životem ,jnenž bez útěchy srdce drtí ten nenávidět by se
měl až k smrti ,až tak ,až by si i život vzal ,leč já proč žiji stále dál
,proč sám tu jsem ...
.Mládí je prýč a já tu zbyl ,černější než ostružina ,vyhlídky nemám ,nemám
cíl , důchod jak zdraví jsem jak třtina...................
Nevím název románu ani spisovatele ,kniha byla vydaná v češtině ,vazba byla
poničená ,nejednalo se o nové vydání ....Nevíte název knihy a spisovatele???
Veršů bylo v knize víc např..
Že nezaplete se s učněm mladá učednice???To raději za živa dá se upálit se
než strádat jako poustevnice ,hanba jak řemen podvodnice
Děkuju za radu Michal Knihu jsem četl před 15 lety a tak i
úryvky nemusí být přesné ....děkuji moc ,vím že je to složité
Odpověď
Dobrý den,
úryvky, které citujete, se mi podařilo identifikovat jako básně francouzského středověkého básníka Francoise Villona, přeložené Jarmilou Loukotkovou. Původní Villonovy básně jsou také součástí románu Navzdory básník zpívá, který o Villonovi napsala Loukotková v 50. letech 20. století.
Jeho děj se trochu podobá ději, který popisujete. Villon je v něm líčen jakožto středověký student - básník. Jedním z motivů románu je Villonova láska ke Kateřině de Vausselles. V násilném střetu s jiným Kateřininem nápadníkem, Filipem de Charmoye, Villon soka zabije. Bude mu udělena milost, avšak následně se hrdina zaplete do jiných kriminálních kauz (krádež, svatokrádež, obvinění ze znásilnění, účast ve rvačce), kvůli kterým se dostane do vězení - a dokonce bude třikrát odsouzen ke smrti oběšením (dvakrát se mu podaří získat milost, potřetí mu bude nakonec trest smrti zaměněn na vyhnanství).
Loukotkové kniha sklidila značný úspěch a byla vydána několikrát, v letech:
1957, 1958, 1967, 1972, 1979, 1988, 1994, 2000 a 2003. V r. 1983 vyšla i slovensky.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2010 11:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu