Úroková sazba
Text dotazu
Je rozdíl mezi úrokovou sazbou, na kterou si
půjčuji v bance úvěr a úrokovou sazbou, na kterou vkládám peníze na
bankovní účet popř. kupuji cenné papíry? Nebo se rozdíl mezi těmito sazbami
nedělá a jsou stejné např. z hlediska výkladu modelu AD-AS.
Odpověď
Pokusím se zodpovědět váš dotaz, ale hlavně navést vás na podrobnější
informace, týkající se problematiky úročení.
Dříve se říkalo, že banky pracují podle systému 3 – 6 – 3. Tři procenta dá
banka klientovi za vklad, za šest procent poskytne úvěr a ve tři hodiny
končí práce a bankéři můžou jít domů či na golf. Větší konkurence ve světě
zapříčinila, že se snížilo úrokové rozpětí, které představuje rozdíl mezi
náklady banky, tedy kolik dává banka klientům za vklady, a výnosy
představované úroky z úvěrů . České banky ukazují, že na pravidle 3-6-3
možný pořád něco je. Na konci roku 2008 bankovní sektor vykázal úrokové
rozpětí 3,01 procenta. V roce 2004 bylo rozpětí 2,4 procenta (celý článek
najdete níže v odkazech)
V následujících odkazech na internetové zdroje byste měla najít konkrétní
odpovědi na své dotazy.
http://www.penize.cz/18017-rpsn-urokova-sazba-a-koeficient-navyseni-aneb-jak-vybrat-nejvyhodnejsi-uver
http://www.mesec.cz/texty/kurz-meny/
http://bankovnictvi-finance.blogspot.com/2008/04/6-as-ad-model-keynesinsk-monetaristick.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Arok
http://www.zlatakoruna.info/clanky/490-484-uvery-a-pujcky/14567-co-byste-meli-vedet-o-uverech
http://www.penize.cz/53528-jak-poznat-dobrou-banku
http://www.blisty.cz/art/43860.html
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
11.01.2010 11:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu