určení obce nebo města
Text dotazu
Prosím o určení názvu obce nebo města Meschen ,které jsem vyčetla v matrice z roku 1814,konkrétně v obci Oslavany ,okres Brno venkov,
kraj Jihomoravsý.
Odpověď
Dobrý den,
nám dostupné prameny uvádějí původní německý místní název Meschen pouze pro české město Mšeno.
V okolí Brna jsme se místním jménem ve výše uvedeném tvaru nesetkali.
Mimo území Čech, Moravy a Slezska se německá podoba místního jména Meschen používala též pro  polské Meszno  (https://de.wikipedia.org/wiki/Meszno_(Dubeninki) ) a rumunský městys Moșna  (https://de.wikipedia.org/wiki/Mo%C8%99na_(Sibiu) .
Je samozřejmě možné, že farář použil při zápisu určitou zkomolenou německou podobu pro jinou moravskou či českou obec. Dle slovníků ovšem oficiálně německý název Meschen neslo kdysi pouze město Mšeno.
Použité zdroje
* PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1947-1960. 5 sv.
* HOSÁK, Ladislav a ŠRÁMEK, Rudolf. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha: Academia, 1970-1980. 2 sv.
* PULKERT, Oldřich, ed. Příruční slovník místních a zeměpisných názvů: česko-německý a německo-český = Ein Kleines Wörterbuch zweisprachiger geographischer Namen. Praha: Resonus, 1997. 197 s. ISBN 80-901907-8-2.
* http://actapublica.eu/
* https://mapy.cz/s/2jdCo
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu