Určení druhu pavouka
Text dotazu
Dobrý den,
při golfu nás překvapil v údolí řeky Sázavy pavouk na praporkové tyči jamky.
Byl poměrně velký a nepamatuji se, že bych někdy tento druh běžně viděl.
Choval jsem několik druhů sklípkanů, ale s určením tohoto našeho druhu jsem měl velký problém. Myslíte, že by mi nějaký váš odborník pomohl?
Rád zašlu foto, ale bohužel sem asi nejde foto přidat.
Kam jej mohu zaslat?
Děkuji za vstřícnost.
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme několik nám dostupných knih o pavoucích a podle barevných fotografií se pokusili určit, který je "ten" váš. Vypadá to na Křižáka čtyřskvrnného - Araneus quadratus.
Čerpáno z knihy: BUCHAR, Jan, KůRKA, Antonín. Naši pavouci. Praha: Academia, 2001. Obrazová část č. 18.
I další publikace o pavoucích naznačují, že by mělo jít o křižáka. Pavouků je veliké množství, i křižáků je několik druhů; s určitostí si proto netroufáme jako laici říci, který je ten na obrázku 'na golfovém hřišti u Sázavy', který jste nám poslal. Doporučujeme obrátit se ještě na odborníky např. na Přírodovědné fakultě Univerzity Karlovy https://www.natur.cuni.cz/biologie/zoologie. Třeba se tam najde odborník přímo na pavouky a poradí víc.
Čerpali jsme z:
Pavouci České republiky. Praha: Academia, 2015.
Pavouci. Plzeň: Fraus, 2005.
TAIT, Noel. Hmyz a pavouci na vlastní oči. Praha: Slovart, 2010.
BELLMANN, Heiko. Encyklopedie hmyzu. Praha: Beta, 2006.
BAUM, Jiří, BUCHAR, Jan V říši pavouků. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973. V této knize jeden bohužel jen černobílý obrázek trošku pavouka na vaší fotografii připomíná a sice se jedná o Skákavku (Aelurillus).
BELLMANN, Heiko. Pavouci naše nejvýznamnější druhy. Včetně hnízd a kokonů. Praha: NS Svoboda, [2004].
S. 25: Křižák čtyřskvrnný - charakteristika: velký a velmi robustní křižák (13-17 mm dlouhý). Zadeček téměř tak široký jako dlouhý, velmi variabilně zbarvený (hnědý, bělavý nebo dokonce červenavý), po stranách se čtyřmi bílými skvrnami uspořádanými do lichoběžníku. Vpředu na zadečku někdy s křížovou kresbou. Výskyt: na otevřených, obvykle poněkud vlhčích místech s vysokou travou a hustým bylinným porostem. Pozoruhodnost: tento druh si napíná svoji síť mezi vyššími rostlinami vždy těsně nad zemí. Pavouk přes den nikdy nesedí v síti, nýbrž se ukrývá vedle ní v úkrytu s otvorem na spodní straně. Má pouze jednoroční vývoj.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.10.2017 21:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu