Určení autorství díla a doporučení na důvěryhodný zdroj
Text dotazu
Dobrý den, prosím o určení autora díla Náš kraj v pověstech a lidovém vypravování, vydané 1936 v Třebíči a odkázání na odborný zdroj.
Podle katalogu NK ČR je autorem uveden Jan Dokulil (1910-1974), v tomto případě předpokládám, že se jedná o chybně zařazeného autora. U dalších vydání daného díla (1991, 2021) je uveden Jan Dokulil (1887-1957), který podobně jako výše zmíněný stejnojmenný autor pocházel ze Třebíčska. Prosím o doporučení zdroje, ve kterém by bylo možné obhájit, že skutečným autorem uvedeného díla je Jan Dokulil (1887-1957). Bohužel sama v tom mám velký zmatek, neboť v katalozích knihoven (MZK, NK ČR, Národní muzeum) je k dílu uveden Jan Dokulil (1910-1974), bohužel i v některých publikacích je mu dílo připisováno (např. Žaluji II. díl od Antonína Kratochvila, 1. vyd. 1975, s. 135; 2. vyd. 1990, s.114.), zatímco např. v Osobnostech Třebíčska od R. Zejdy (2000, s. 37) je tato informace vyvrácena, nemohu ale s jistotou říct, zda je možné se o tento zdroj opřít a věřit v jeho relevantnost coby jako kvalitního zdroje do odborného textu povahy diplomové práce.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Dle České národní bibliografie je autorem titulu Náš Kraj v pověstech a lidovém vypravování Jan Dokulil (1887–1957). Zdroj: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000743413&local_base=CNB srov. www.knihovny.cz.
U dalších vydání (1937, 1991, 2021) je taktéž uveden stejný Jan Dokulil (1887–1957).
Je pravdou, že náš souborný katalog u jednoho záznamu uvádí jako autora onoho mladšího pana Dokulila (1910–1974). Nicméně po rozkliknutí záznamu jednotlivých knihoven se již znovu u jména autora objevuje rok 1887–1957 (kromě např. Národního muzea – ten má i nadále uvedeného mladšího Dokulila).
Zdá se, že došlo opravdu pouze nevědomě k zařazení špatného autora k dílu v systému.
Autorem díla Náš kraj by však evidentně měl být onen Jan Dokulil (1887–1957), učitel, genealog, národopisec, vlastivědec atd.
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jan Dokulil (učitel) [online]. c2022 [citováno 23. 10. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jan_Dokulil_(u%C4%8Ditel)&oldid=22020443.
Odkazovali bychom se na onen záznam z ČNB, na další vydání knihy a případně na skutečnost, že obsahu díla odpovídá i autorovo oborové zaměření (národopis, vlastivěda). Mladší Jan Dokulil (1910-1974) byl zejména kněz a básník a jeho díla těmto oborům odpovídajíWikipedie: Otevřená encyklopedie: Jan Dokulil [online]. c2022 [citováno 23. 10. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jan_Dokulil&oldid=22260335.
Také jsme nalezli záznam ze stránek Městské knihovny v Třebíči o 50. výročí úmrtí Jana Dokulila (1887–1957), kde jsou uvedena jeho díla a Náš kraj je zde uveden viz https://www.knihovnatr.cz/cze/sluzby/vyroci-a-regionalni-osobnosti-v-zari-2017/.
Pokud se potřebujete opřít o nějaké lepší zdroje než ty, které uvádíme, obraťte se na tuto anebo jinou knihovnu v Třebíči (a jejího okolí), odkud autor pocházel.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.10.2023 12:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu