Urbanismus Washingtonu
Text dotazu
Který prvek oživil výsledný návrh řešení urbanismu Washingtonu?
Odpověď
Dobrý den,
k přípravě architektonického plánu nového hlavního města Spojených států amerických, byl prezidentem Georgem Washingtonem v roce 1791 vybrán francouzský architekt Pierre Charles L'Efant. Město bylo navrženo podle evropských, klasicistních vzorů.
L'Efant jako první rozmístil hlavní budovy a náměstí a následně je propojil úhlopříčnými liniemi hlavních tříd, doplněné šachovnicí ulic. Autor plánu města byl názoru, že umístění klíčových budov na křižovatky diagonál povede k tomu, že se město bude rozrůstat rovnoměrně.
Park National Mall byl ústředním bodem celkového plánu města. L'Efant navrhl 120 metrů široký zelený úsek ve tvaru L, původně měl vést od Kapitolu k soše George Washingtona, nakonec zde byl umístěn 167 metrů dlouhý obelisk, Washingtonův pomník.
Než došlo k naplnění L'Efantových záměrů, byl nejprve prostor Mallu uzavřen a na jeho území se pásl dobytek. Později zde byl park s cestičkami a také územím parku vedla necitlivě umístěná železnice.
Změna nastala v roce 1901, kdy se začal vypracovávat projekt na zdokonalený městských parků, včetně Mallu, který se stal středem architektonického plánu a byl rozšířen až k břehům Potomacu.
Kvůli nepevnému podloží byl Washingtonův památník postaven mimo osu, tato asymetričnost byla vyřešena posunutím osy Mallu, kde stojí Kapitol a přidáním řad stromů. Washingtonův pomník vizuálně spojuje Kapitol s Bílým domem.
Další proměny nastaly umístěním Lincolnova a Jeffersonova památníku. Lincolnův památník je blízko řeky Potomac a tvoří výrazný bod na pohledové ose mířící ke Kapitolu. Jeffersonova socha je oproti tomu umístěna na pohledové ose k Bílému domu.
Zákon z roku 1910 nepovoluje stavbu budov, které by byly o více než 20 stop vyšších než šířka ulice, jedinou výjimku tvoří ikona města Washingtonův monument vysoký 169 metrů.
Architektura města je velmi rozmanitá. Mísí se tu zejména klasicistní, georgianská, neogotická a moderní architektura. Šest z nejoblíbenějších amerických budov (podle výzkumu organizace American Institute of Architects z roku 2007) se nachází právě ve Washingtonu. Patří mezi ně Bílý dům, katedrála sv. Petra a Pavla, památník Thomase Jeffersona, Kapitol, Lincolnův památník a památník vietnamských veteránů.
Čerpáno z:
* ANTONIOU, Jim. Světové metropole včera a dnes. Praha: Fortuna Print, 2004. ISBN 80-7321-129-7.
* Encyklopedie světové architektury: od menhiru k dekonstruktivismu. Baset. Svazek 2.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Washington,_D.C.
Další zdroje informací můžete nalézt v použité literatuře k heslu Washington, v anglické Wikipedii.
https://en.wikipedia.org/wiki/Washington,_D.C.#Architecture
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.11.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu