úraz elektrickým proudem
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak nejčastěji může člověk být zasažen elektrickým proudem, také jaké jsou pak příznaky, jak provádět první pomoc a případně něco o masáži srdce a umělém dýchání.
Odpověď
Dobry den,  zasah elektrickym proudem patri k velmi vaznym urazum a kazdy clovek by mel vedet, jak poskytnout prvni pomoc v takove situaci. Knih, ktere poskytuji informace o prvni pomoci, je velke mnozstvi.
Napr.:
Kniha o zdravi. Praha: Victoria publishing, 1990.
S. 816:
"pri velkych popaleninach se ztraci z tkani prilis mmnoho tekutiny a soli. Ztrata tekutin muze vyvolat sok.
Co delat? -popalene koncetiny ihned polevejte cistou studenou vodou nebo ponorte do studene vody...(pri popaleninach trupu a obliceje vodu nepouzivejte).
Elektricky sok
Tezky elektricky sok muze zpusobit bezvedomi a zastavu dychani. Na miste, kudy proud vstoupil do tela, mohou vzniknout hluboke rany.
...
Co delat?
Preruste proud: vytahnete zastrcku nebo vyjmete pojistku jestlize nelze prerusit proud, musi byt poranena osoba odtazena z dosahu casti pod napetim Pozor, abyste se sami nedostali do pole elektrickeho napeti: najdete si nevodivy material, napr. suche drevo, suchy odev ... a postavte se na nej postizenou osobu ulozte v klidove poloze. Kontrolujte puls a dychani ... nedycha-li, zahajte ihned umele dychani z ust do ust Snazte se zabranit soku a vyrozumete lekarskou pohotovost"
S. 814:
"Zastava krevniho obehu
Kdyz puls ustava nebo uplne vysadi, muze obeh krve, ktery je zivotu nezbytny, udrzet jen masaz srdce. ...
Srdce je pri masazi stlacovano mezi hrudni kosti a pateri. Tim se vytlacuje krev ze srdecnich komor do obehu krevniho a plicniho. Pri zmirneni tlaku se hrudni kos elasticky vraci do vychozi polohy a srdce se muze znovu naplnit krvi.
Co delat?
Zraneneho polozte naznak oblicejem vzhuru na tvrdy podklad.
...
Ozivovani pri srdecni zastave (masaz srdce) Tlacte sedesatkrat az osmdesatkrat za minutu na dolni polovinu hrudni kosti pokracujte v masazi. Druha osoba vdechne kazdych 5 uderu (tlaku) jednou z ust do ust."
Dalsi tituly:
PETERS, Michael. Domaci lekar. Praha: Ikar, 2004.
HRABOVSKY, Jaromir. Jednotna metodika vyuky prvni pomoci. Praha: Ustav zdravotni vychovy, 1988.
Dobrovolna sestra. Praha: JS Press, 2007.
Mezi spickova pracoviste, kde leci lidi s vaznym zranenim po zasahu elektrickym proudem,  patri Klinika popaleninove mediciny ve vinohradske nemocnici http://www.fnkv.cz/?show=kliniky&menu=3&submenu=200&oddeleni=31&id=200 .
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.03.2009 15:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu