Univerzita Karlova - historie
Text dotazu
Dobrý den, v historii Karlovy univerzity je uvedeno, že r. 1882 nařízením císaře Františka Josefa I. z 28. února se Karlo-Ferdinandova univerzita rozděluje na dvě samostatné vysoké školy, s českým a německým vyučovacím jazykem. Zajímá mě, jaký byl název těchto škol.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
názvy zněly Česká Karlo-Ferdinandova univerzita (Tschechische/Čechische Karl-Ferdinands Universität) a Německá Karlo-Ferdinandova univerzita (Deutsche Karl-Ferdinands Universität). Tento stav trval oficiálně do roku 1918, kdy česká univerzita po vzniku Československa spontánně přijala název Univerzita Karlova, resp. do roku 1920, kdy byl tento název potvrzen zákonem (tzv. Lex Mareš), který německé univerzitě stanovil název Německá univerzita v Praze.
Použité zdroje
František Kavka a kol., Stručné dějiny University Karlovy, Praha 1964
Acta Universitatis Carolinae – Historia Universitatis Carolinae Pragensis, roč. XXII, 1982, fasc. 1
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
13.02.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu