Union akc. strojírna a slévárna České Budějovice
Text dotazu
Dobrý den, hledám jakékoliv technické informace o mlýnských strojích (technická příručka, technická dokumentace, návod k použití (obsluze), plakát apod) v.u. firmy Union České Budějovice, zejména ze třicátých let minulého století.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme Vám za využití služby Ptejte se knihovny.
Bohužel žádné podobné materiály vztahující se k této instituci v Národní technické knihovně nemáme. Prohledal jsem i Souborný katalog ČR se stejným výsledkem.
Pro prohledání databáze archivních fondů MVČR lze konstatovat, že archiv společnosti se zdá se nedochoval. Ve Státním oblastním archivu v Třeboni se dochoval pouze zlomek účetního materiálu z roku 1948, pokladní kniha z let 1937-50 a protokol o likvidaci PF 1952 (obojí Fond navíc není přístupný veřejnosti). Zapátral jsem po původu společnosti a zjistil jsem, že se k původní výrobě společnosti hlásí dnešní Motor Jikov Group (http://www.motorjikov.com/motor-jikov-group/historicke-milniky/).
Opravdu netušíme, zdali v této souvislosti mají k dispozici nějaký archiv. Zkuste se obrátit na některý z kontaktů na jejich stránkách: http://www.motorjikov.com/kontakty/motor-jikov-group/.
Pokusil jsem se dále prohledat volný internet s tímto výsledkem:
Na webu http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/union-musel-ustoupit-v-zajmu-budovani-socialismu.html jsem našel tento článek, ve kterém autor popisuje historii této společnosti. Ve své podstatě odkazuje ve článku na fotografii Milana Bindera, což je regionální fotograf a vydavatel a již od mládí sbírá veškerou dokumentaci, která se týká historie Českých Budějovic. Zkuste se s ním spojit, možná má více informací: e-mail: info@milanbinder.cz (www.milanbinder.cz).
V této souvislosti by stálo za úvahu kontaktovat některá společenství či svazy, které mají s tímto oborem co dočinění: Společenstvo mlynářů a pekařů ČR (http://www.firmy.cz/detail/418277-spolecenstvo-mlynaru-a-pekaru-cr-praha-nusle.html) Svaz průmyslových mlýnů ČR (http://svazmlynu.cz/stranka.aspx?stranka=6) nebo např. Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, které bude mít o této firmě jistě větší povědomí, na e-mailu: muzeumcb@muzeumcb.cz. V tuto chvíli nejsem schopen Vám jinak poradit.
Našel jsem akorát informaci, že se v Unionu vyráběla Francisova dvojčitá horizontální turbina nebo také kašnová turbína (viz tento odkaz: http://is.muni.cz/th/262740/ff_b/II._PRILOHA.pdf) a Čtyřválcová stolice, ale přesné parametry Vám sdělit opravdu nemohu.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
01.11.2012 14:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu