Unifikovaný název
Text dotazu
Dobrý den, učím se katalogizaci a stále nechápu pojem unifikovaný název. Je např. název Atlas [kartogragický materiál] unifikovaný název? Případně název Geologické mapy Evropy (1780-1918)??nebo
16 nej od táborových ohňů [zvukový záznam].
Moc děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že ani jeden z uvedených příkladů není unifikovaným názvem.
Význam tohoto pojmu by Vám mohla objasnit definice uvedená v České terminologické databázi knihovnictví a informační vědy (TDKIV) -
http://sigma.nkp.cz/cze/ktd:
Unifikovaný název
Název obsahující nejznámější, konvenční, často až standardizovanou podobu názvu zpracovávaného dokumentu. U monografií usnadňuje přístup k záznamům jednoho díla, publikovaného pod různými názvy (variantní názvy, název originálu a překladu apod.) a v různých jazycích. Jde např. o klasická anonymní díla, posvátné dokumenty, zákony a smlouvy, hudebniny apod. Kromě tohoto individuálního unifikovaného názvu, který se týká i dokumentů popisovaných pod autorem, např. Shakespeare, William [Hamlet], se užívá také skupinový unifikovaný název, např. Shakespeare, William [Sebraná díla]. U seriálových dokumentů (včetně edice), u nichž se vyskytují neindividuální
(shodné) názvy, unifikovaný název umožňuje jejich rozlišení tím, že se za individuální název připojí do kulatých závorek název vydávající korporace, např. Informace (Knihovna Akademie věd České republiky) nebo jiné rozlišující údaje.
[ČSN ISO 5127-3A:11]
[MORTIMER-2000:172]
[AACR2R ČESKY-1994:481-538]
Normativní výklad
Normalizovaný název užívaný k pořádání záznamů dokumentů, které jsou známé pod různými názvy.
[ČSN ISO 5127-2003]
Bližší informace můžete získat z následujících zdrojů:
http://autority.nkp.cz/unifikovane-nazvy
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=fond_Unif_naz4.htm
http://www.etf.cuni.cz/~barbora/un.html
Další dokumenty obsahuje také Katalog Knihovny knihovnické literatury (KKL)
- http://sigma.nkp.cz/cze/kkl
Podrobný text s názvem Unifikované názvy od Barbory Drobíkové je také k dispozici i na následujícím CD-ROMu (dostupný v KKL):
Informační studia a knihovnictví v elektronických textech I. [elektronický zdroj] / [editoři Richard Papík, Martin Souček, Anna Stöcklová]. Textová data. Praha: Univerzita Karlova, c2001. 1 elektronický optický disk (CD-ROM)
: barev.
Pro ilustraci uvádíme několik unifikovaných názvů z elektronického katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
Shakespeare, William, 1564-1616
[Hamlet. Česky]
Hamlet / William Shakespeare; [z anglického originálu Hamlet, the prince of Denmark přeložil Martin Hilský]. V tomto překladu vyd. 4., V nakl. Academia 1. Praha : Academia, 2009. 149 s. ; 20 cm. ISBN 978-80-200-1819-9.
Bible. Česky
Bible: Písmo svaté Starého a Nového zákona (včetně deuterokanonických knih)
: český ekumenický překlad / [přeložily ekumenické komise pro Starý a Nový zákon]. 16., (7. opr.) vyd. Praha : Česká biblická společnost, 2008. 1387 s.
: mapy ; 22 cm. ISBN 978-80-85810-80-6 (váz., baladek). ISBN 978-80-85810-82-0 (váz., kožená, sešívaná). ISBN 978-80-85810-84-4 (váz., speciální vyd. pro Armádu ČR).
Korán. Česky
Korán / [z arabského originálu ... podle různých vydání přeložil, předmluvou, komentářem a rejstříkem opatřil Ivan Hrbek]. Vyd. 7. [sic], V tomto překladu 4., v nakl. Academia 1. Praha : Academia, 2000. 797 s. ; 21 cm. ISBN 80-200-1260-5 (v knize neuvedeno : váz.). ISBN 80-7309-992-6
(chyb.)
Česko
[Zákony atd.]
Ústavní právo : Ústava České republiky, Listina základních práv a svobod, Volební zákon, zákon o Ústavním soudu, Veřejný ochránce práv, bezpečnost ČR
: právní stav: k 1.9.2002 : po všech novelách v roce 2002. 1. vyd. Praha:
Newsletter, c2002. 72 s. ; 23 cm. (Soubor předpisů; 21/2002) (De iure) ISBN 80-86394-74-3.
Wagner, Richard, 1813-1883
[Opery. Výběr]
The best of [zvukový záznam] / R. Wagner. Praha: Levné knihy KMa, p2005. 1 zvuková deska (77:16) : digital, mono, stereo; 12 cm.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.02.2010 09:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu