Úmrtí v 1. sv. válce
Text dotazu
Krs František narozen 23.8.1895 v Kaliště č 2 okres Přeštice padl ve velké válce. Byl bratr mého pradědy Matěje Krse v seznamu padlích jsem ho nenašel...
Odpověď
Vážený pane (...),
mohl by to být František Krs uvedený v Seznamech ztrát (Verlustliste) jako padlý c. k. domobraneckého pluku č. 25 - viz tento odkaz:
https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:b58c2890-16fe-11df-ac73-0013d398622b
Jako domovská obec je uvedeno Skaliště, ale vzhledem k tomu, že v okrese Přeštice se žádná taková obec nenacházela, patrně půjde o záměnu s obcí Kaliště.
Další záznam, co jsem nalezl, je výtah z matričního záznamu v kartotéce padlých na webu Vojenského historického archivu - viz zde - https://www.vuapraha.cz/wp-content/uploads/2022/06/Krs-Frantisek.jpg
Je zde uvedené o den jiné datum, ale to bylo poměrně běžné, nesedí jen uvedená obec narození "Skaštice", která se v Přeštickém okresu taktéž vůbec nenacházela, jediná taková se nacházela u moravské Kroměříže, což by však odpovídalo uvedenému 25. domobraneckému pluku, který byl na začátku války doplňován z významné části právě z kroměřížského okresu, na druhou stranu v dalším průběhu konfliktu to už tolik neplatilo.
Spíš bych se přikláněl k variantě, že se do 25. pluku nedostal na základě domovské příslušnosti, ale je zde eventualita, že ona Skaštice byla domovskou obcí Františka Krse (dnes bychom řekli že tam měl hlášený trvalý pobyt), kam se přestěhoval a přihlásil před svým odchodem do války a Kaliště pouze rodištěm. Na doplňovacím velitelství (Kroměříž) byli totiž zapisování rekruti podle domovské obce, nikoliv podle bydliště nebo rodiště. Ale je to jen domněnka, kterou byste si musel potvrdit u Vás v rodině či archivních zdrojích, ke kterým nemám přístup.
Každopádně jinou odpovídající osobu s tímto jménem a datem narození jsem nenalezl.
Použité zdroje
SOA Plzeň. Sbírka matrik západních Čech. Kbel (Římskokatolická církev). Kaliště (Kalischt). 1846-1903.
Verlustliste ausgegeben am. Vídeň: k. k. Hof - und Staatsdruckerei, 22.2.1916(380), s. 24. ISSN 2076-0434.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
28.04.2023 13:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu