úmrtí Karla IV.
Text dotazu
Dobrý den.Můžete mi pomoci s nesrovnalostí kolem úmrtí Karla IV? Všude se píše,že
zemřel v sobotu 29.11.1378. Jenže s využitím Zellerova algoritmu mi vychází, že
29.11.1378 bylo pondělí.Nejdříve jsem hledal chybu v algoritmu,ale odborníci mě
ujistili, že je v pořádku.Knihovna v Přerově mi nedokázala pomoci proto se obracím
na Vás.Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz je nejspíš ukryta v článku Martina Macháčka Deset neexistujících dnů; byl uveřejněn v Matematicko - fyzikálních rozhledech (2006, č. 2) http://class.pedf.cuni.cz/NewSUMA/Default.aspx?PorZobr=19&PolozkaID=-1&ClanekID=162.
".(existují) zajímavé způsoby, jak určit den v týdnu, známe-li datum. tyto metody platí pro gregoriánský kalendář, který byl zaveden až v roce 1582 - a ani  ne všude. To znamená, že byl-li např. Jan Hus upálen 6. července 1415, nebylo to v úterý, jak by nám vyšlo podle Zellerova pravidla, ale v sobotu, protože tehdy ještě platil juliánský kalendář. To nám ostatně potvrzuje i Palacký.
První velký krok k modernímu kalendáři udělal na radu alexandrijského astronoma Sosigena v roce 46 př. Kr. Gaius Julius Caesar. juliánský kalendář.
.V roce 325 po Kr. se konal 1. nikajský koncil, na kterém bylo stanoveno, kdy má církev slavit Velikonoce; v roce 1605 od něj uplynulo 1280 let a astronomická rovnodennost se za tu dobu posunula o 10 dnů, nastávala tedy 11. března místo 21. března. Velikonoce se pak slavily jindy, než by se měly, a např. anglický učenec Roger Bacon psal, jaká hanba je pro křesťany, když kvůli špatnému kalendáři jedí o půstu maso. Tridentský koncil v 16. století proto pověřil papeže, aby zjednal nápravu.
Papež Gregorius 13. vyhlásil v roce 1582 nový kalendář.gregoriánský. Reforma spočívala  v tom, že se z kalendáře jednorázově vypustilo
10 dnů, aby se rovnodennost opět dostala na 21. březen; proto po 4. říjnu
1582 následoval 15. říjen a deset kalendářních dnů od 5. do 15. října 1582 prostě neexistuje.
Den v týdnu k určitému datu předcházejícímu rok 1582 tedy neurčíme Zellerovým pravidlem, ale můžeme ho určit pomocí juliánského data.
Podrobnosti najdete např. v publikaci [1]...
Gregoriánský kalendář se nerozšířil hned, protože papeže už v té době neposlouchali pravoslavní křesťané ani protestanti. V Anglii byl zaveden v roce 1752, v Rusku v roce 1918 (proto se tam říjnová revoluce slavila v listopadu) a v Řecku až v roce 1923. Pravoslavná církev v Rusku a Srbsku používá juliánský kalendář dodnes. Dnes je ovšem gregoriánský kalendář světový standard."
L i t e r a t u r a :
[1] Mikulčák, J., Charvát, J., Macháček, M., Zemánek, F.:
Matematické, fyzikální a chemické tabulky a vzorce pro střední školy.
Praha: Prometheus, 2003.
Zdroj: Rozhledy matematicko-fyzikální, Ročník 81 (2006), číslo 2, s. 9 - 10.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.02.2014 14:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu