Umrlčí svatba - Devět křížů
Text dotazu
Hezký den,
kde lze prosím dohledat text Umrlčí svatby ("Umrtčí svadba aneb Devět křížů v lese Bytešském") od flašineráře Františka Haise? A kdy byla prosím píseň (báseň) vydaná?
Moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
devět dřevěných křížů po staletí  připomínají masovou vraždu z roku 1540, při níž mělo přijít o život sedm obětí a dva pachatelé. Žádné přímé důkazy o údajném masakru ale neexistují. První písemná zmínka o tragédii je v textu kramářské písně „Umrlčí svatba“ z počátku 19. století z pera F. Haise.
Život pražského flašinetáře Františka Haise byl velmi pestrý. Díky jeho šíření se nám kramářské písně dochovaly dodnes.
"...Hospodářský tlak nových poměrů pocítil a bolestně komentoval snad nejznámější jmenovitý autor a současně i pozdní šiřitel tohoto žánru - pražský kolovrátkář, písničkář a zároveň též organizátor a předzpěvák církevních procesí František Hais (psán též Haisz, Haiss; 1818-1899)... Další možnost výdělku se mu od poloviny čtyřicátých let 19. století nabídla skládáním nábožných, častěji však i světských písniček a jejich prodejem na trzích a po hospodách, kde svůj zpěv doprovázel hrou na kolovrátek (flašinet). Jako populární pražská figurka takto působil až do sedmdesátých let. Z jeho pera vyšlo kolem 400 písňových textů, zpívaných na různé dobové melodie...
Přátelské uznání Haisově prostinké, leč ohlasově účinné tvorbě vzdal ostatně fejetonem Pražský pěvec sám Jan Neruda (1877). Sklonek Haisova života poznamenávala od osmdesátých let přesto bída,.. a posléze smrt v městském chudobinci. Tam Hais naštěstí ještě stačil vylíčit celý svůj život obsáhlými pamětmi (celkově vydanými až roku 1985)...
Hais se takto stal jakýmsi prototypem kramářského písničkáře, zároveň však i autentickým svědkem úpadku tohoto druhdy tak významného vokálního žánru..."
Zdroj: KOTEK, Josef. Dějiny české populární hudby a zpěvu 19. a 20. století, Díl 1 (do roku 1918). Praha: Academia, 1994. s. 39. ISBN 80-200-0481-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:905e1630-4856-11e4-9383-005056825209
V roce 1985 vyšly vzpomínky F. Haise; píseň, která vás zajímá, ale nezmiňují.
Zdroj: HAIS, František a RYŠAVÁ, Eva. Vzpomínky pražského písničkáře: 1818-1897. Praha: Odeon, 1985. s. 470. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:4ff28820-e7f3-11e2-b28b-001018b5eb5c
Umrlčj swadba, aneb Dewět křjžů w lese Bytešském... podle informací na internetu, které nemůžeme ale spolehlivě ověřit, prý vyšla v Praze, Frant. Haisz 1861.
https://www.historickefondy.cz/Record/mzk.001243229
V Národní digitální knihovně (NDK) v systému Kramerius (K5) v Katalogu kramářských tisků není rok vydání přesně určen, pouze rozpětí let [1828 - 1900]; přesné datum vydání není patrně tedy známo.
Umrlčí svatba aneb devět křížů v lese bítešském. Moravská pověst spojená s písní Dewět křjžů w lese Bytešském. (Morawská powěst.). - W Praze : wydal Frant. Haisz (tiskem Jana Spurného), [1828-1900]. - s. [5-8] ; (170 x 100 mm) Gotika. - Za příběhem krátká ozdobná linka. Přítisk k: Umrlčj swadba, aneb: Dewět křjžů w lese Bytesském. morawská powěst spogená s pjsní.) Popis tisku:
2878 КТ XXX N124 V Moravě v Bíteši blíže W Morawě w Bytessi bljže, po dnes gest křjžů dewět Zpívá se jako: O lásko rozkoš očí Umrlčj swadba, aneb: Dewět křjžů w lese Bytesském. (morawská powěst spogená s pjsní.) / sepsal ... Frant. Haisz. - W Praze : wydal Frant. Haisz (tiskem Jana Spurného), [1828-1900]. - [8] s. (11 slok) ; (170 x 100 mm) Gotika. - Titulní strana v ozdobném rámu. - Tisk bez obr. - Na titulní straně pod názvem krátká ozdobná linka, autor, a nakl. údaje, dole ozdobná linka a tisk. údaje. - Za poslední slokou krátká linka. Obsahuje přítisk: Dewět křjžů w lese Bytešském. (Morawská powěst.)
Zdroj: KOPALOVÁ, Ludmila a HOLUBOVÁ, Markéta. Katalog kramářských tisků. Praha: Etnologický ústav Akademie věd České republiky, 2008. s. 372. ISBN 9788087112076. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:2b470110-f442-11e4-8ded-5ef3fc9ae867
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.06.2022 14:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu