umělecká reprodukce
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě výraz slova reprodukce, tedy umělecká reprodukce. Např. když umělec namaluje originál obrazu, tak jeho reprodukce znamená, že autor namaloval kopii? nebo ji zhotovil někdo jiný? Děkuji za vysvětlení.
Odpověď
Reprodukce, umělecká reprodukce
Jeden z mnoha obecných významů slova je napodobení, zachycení něčeho. V souvislosti s polygrafií a s výtvarným uměním jde o napodobení (a rozmnožení) originálu nebo předlohy (obrazu ap.) tiskem nebo jinou polygrafickou technikou; dále o technický postup k tomu sloužící a konečně také o samotný otisk (tisk) takto vzniklý (reprodukce obrazu). Pochází z latiny [lat. re - znovu, producere - tvořit].
Reprodukční postupy jsou odvozeny od tiskařských postupů. Původně se jako reprodukční techniky využívalo uměleckých grafických technik (dřevořez, linoryt, suchá jehla, mědiryt, rytina apod.), v moderní době se základem stala fotografie a fotochemická technika, která je dnes stále více nahrazována elektronickými postupy
Hranice mezi napodobeninou a kopií, ale také originálem není vždy jednoznačná. Zvlášť obtížné je rozlišení reprodukční a originální grafiky, často je to otázka definice. Reprodukční grafika se vyznačuje tím, že její tiskařský štoček nezhotovuje umělec, který vytvořil obrazový motiv, ale specialista na reprodukování obrazových předloh
Kopie uměleckého díla
1. nepůvodní dílo vytvořené přesným napodobením originálu, napodobenina (opak originálu) - kopie obrazu
2. podle nějakého vzoru nebo zároveň s ním mechanicky nebo hromadně vyrobený další exemplář
Na rozdíl od repliky není dílem umělce samého, nýbrž někoho jiného. Slouží k rozmnožování originálu, k nahrazení nedostupného originálu nebo ke studijním účelům. V době, kdy nebylo jiných rozmnožovacích možností nahrazovala kopie reprodukci. Autorskou kopii nazýváme replikou.
Replika
1. obměna uměleckého díla zhotovená umělcem, který zhotovil originál. Cílem přitom není absolutní podobnost s originálem. Vzniká zpravidla téměř současně s originálem, někdy i v několika exemplářích.
2. označení pro technicky hodnotné umělecké tisky
Dále je potřeba odlišit padělek (falzum) - jde o také napodobeninu uměleckého originálu (nebo napodobuje styl umělce), která se však vždy vědomě vydává za originál.
Literatura:
Akademický slovník cizích slov. 2. díl, L - Ž. Praha : Academia, 1995, s. 659. ISBN 80-200-0524-2.
BALEKA, Jan. Výtvarné umění : výkladový slovník (malířství, sochařství, grafika). Praha : Academia, 1997, s. 309. ISBN 80-200-0609-5.
MRÁZ, Bohumír. Mrázová, Marcela. Encyklopedie světového malířství. 2. přeprac. a dopl. vyd. Praha : Academia, 1988, s. 310.
Slovník spisovného jazyka českého. 2. díl, H-L. 2. nezm. vyd. Praha : Academia, 1989, 392-393.
Slovník spisovného jazyka českého. 5. díl, R-S. 2. nezm. vyd. Praha : Academia, 1989, s. 50, 51.
Universální lexikon umění : architektura, fotografie, grafika, malířství, osobnosti, sochařství, umělecká řemesla. Praha : Grafoprint-Neubert, 1996, s. 241, 394. ISBN 80-85785-46-3.
Universum : všeobecná encyklopedie ; 8. díl, R-So. Praha : Odeon ; Euromedia Group, 2001, s. 101. ISBN 80-207-1070-3.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.09.2010 12:14
Tom Krul píše:
Čtvrtek 20.07.2017 21:35
Dobrý den
Díky za vysvětlení. Ještě bych potřeboval ujistit v našem případě. Žena maluje originály. Já před předáním zákazníkovi nechám originál nafotit, vytisknu na plátno a žena opět dopracuje ručně zlatou akrylovou barvou a tekutými perlami, abychom docílili plasticity a efektu odlesků. Výsledek je velmi podobný originálu, ale úplně totožný není (především tím, že originál je na papíru a tisk na plátně).
Jedná se tedy o reprodukci nebo repliku?
Předem děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Pondělí 24.07.2017 11:35
Dobrý den,
jak bylo avizováno v odpovědi k otázce výše, hranice mezi replikou a reprodukcí může být velmi tenká. Stejně jako je tomu i ve Vašem případě. Odborná literatura definuje obě varianty tak, že Vámi zhotovené dílo může spadat do obou kategorií. Pro repliku svědčí tvrzení: "Od originálu se vesměs odchyluje v ikonografických nebo formálních podobnostech." (Blažíček, s. 346) nebo je replika vysvětlována jako "obměna um. díla zhotovená týmž umělcem, přičemž cílem není bezpodmínečně absolutní podobnost" (Universální lexikon umění, s. 394).
Reprodukce je "ruční nebo technická kopie či opakování uměleckého díla pro účel rozmnožení (ale i padělání)." Kniha Výtvarné umění, výkladový slovník, s. 309 pojímá do slova reprodukce také kombinaci nových technik (fotografie, holografie a jejich prostupy s ruční prací).
Poslední možností je označení Vašeho díla také jako autorská kopie.
Dle našeho názoru neuděláte chybu, pokud použijete kterýkoli z názvů. Pokud se chcete dále snažit rozřešit tento problém, doporučujeme Vám obrátit se na pracoviště zabývající se praktickým uměním nebo teorií a dějinami umění, např. Akademii výtvarných umění https://www.avu.cz/[…]/komunikace-s-ve%C5%99ejnost%C3%AD nebo Ústav pro dějiny umění FF UK http://udu2.ff.cuni.cz/node/16
POUŽITÉ ZDROJE:
BALEKA, Jan. Výtvarné umění: výkladový slovník: (malířství, sochařství, grafika). Vyd. 1. Praha: Academia, 1997. 429 s. ISBN 80-200-0609-5.
BERNHARD, Marianne et al. Universální lexikon umění: architektura, fotografie, grafika, malířství, osobnosti, sochařství, umělecká řemesla. Překlad Otakar Mohyla. Praha: Grafoprint-Neubert, 1996. 491 s. ISBN 80-85785-46-3.
BLAŽÍČEK, Oldřich J. a KROPÁČEK, Jiří. Slovník pojmů z dějin umění: názvosloví a tvarosloví architektury, sochařství, malby a užitého umění. Vyd. 2. Praha: Aurora, 2013. 479 s. ISBN 978-80-7299-104-4.
http://www.artslexikon.cz//index.php?title=Replika
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu