Umělé oplodnění
Text dotazu
Dobrý den,
potřeboval bych se zeptat na tématiku negativního úhlu pohledu na umělé oplodnění. Jestli existuje nějaký solidní zdroj nebo organizace, která by se negativy umělého oplodnění zabývala, případně jestli o negativech nepadla nějaká zmínka na nějaké lékařské konferenci. Zdroj může být jak v češtině, tak i v angličtině.
Děkuji za vyřízení
Odpověď
Dobrý den,
zdrojů, které se věnují sporným stránkám asistované reprodukce neboli umělého oplodnění, je mnoho. Jsou v nich většinou rozebírány etické aspekty, které se vážou ke vzniku lidského života.
•         LAJKEP, Tomáš. Etika, sex, reprodukce. Vyd. 1. Zbraslavice: Farmclub, ©2004. 115 s. ISBN 80-239-2243-2.
•         BLAŽEK, Petr. Právní a etické aspekty ochrany počátku a konce lidského života a jeho důstojnosti. V Praze: Univerzita Karlova, 2010. 195 s. Práce posluchačů Právnické fakulty UK; č. 316.
•         NORDQVIST, Petra a SMART, Carol. Relative strangers: family life, genes and donor conception. First published. Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2014. xi, 192 stran. Palgrave Macmillan studies in family and intimate life. ISBN 978-1-137-29766-2.
•         SCHENKER, Joseph G., ed. Ethical dilemmas in assisted reproductive technologies. Berlin: De Gruyter, ©2011. xxiii, 389 s. ISBN 978-3-11-024020-7.
•         RUCKI, Štěpán. Úcta k životu: s dodatkem biblických "pro-life" citací. Vyd. 1. Český Těšín: Křesťanské společenství, 2014. 30 s. Materiály Biblické školy pracovníků. Řada B, Přednášky a stati; sv. 3. ISBN 978-80-260-7122-8.
•         Donum vitae = Dar života: o respektování rodícího se lidského života a o důstojnosti plození. 1. české vyd. Šlapanice: Sdružení pro ochranu života nenarozených, 1996. 43 s.
Nalezli jsme také diplomové práce zabývající se tímto tématem, v kterých zajisté naleznete mnoho užitečných odkazů.
•         STAŇKOVÁ, Eliška. Etické aspekty asistované reprodukce [rukopis]. České Budějovice, 2014. 89 l. Dostupné také z: https://wstag.jcu.cz/StagPortletsJSR168/KvalifPraceDownloadServlet?typ=1&adipidno=30030.
•         PROCHÁZKOVÁ, Tereza. Problematika asistované reprodukce z pohledu určování mateřství [rukopis]. Brno, 2001. 69 listů.
Všechny výše uvedené publikace vyhledáte jednoduše přes Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/SKC
Množství užitečných odborných zdrojů naleznete také prostřednictvím licencované databáze EBSCO, která je přístupná uživatelům Národní knihovny v knihovně a prostřednictvím vzdáleného přístupu (tedy Vám stačí čtenářská kartička a k textům se můžete dostat i z domova). V databáze naleznete hlavně zahraniční akademické texty.
http://aleph.nkp.cz/F/
Např.:
•         DOSTÁL, J. Etické a právní aspekty asistované reprodukce : situace ve státech DOSTÁL, J. Etické a právní aspekty asistované reprodukce : situace ve státech přijatých do Evropské unie v roce 2004. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2007, 2007. (Monografie). ISBN: 978-80-244-1700-4.
Pro stručnější představení problematiky Vám mohou posloužit tyto články:
https://www.respekt.cz/tydenik/2010/48/epidemie-dnesni-doby
http://www.podporareprodukce.cz/article/novinky/etika-asistovane-reprodukce
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2017 10:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu