Umělci inspirovaní bratrstvem prerafaelitů
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat na české umělce inspirované
bratrstvem prerafaelitů. O těch zákldaních jako je Max Švabinský, Jan
Preisler, František Bílek a Julius Zeyr již vím, ale potřebuji rozšíření. Ve
Volných směrech jsem toho mnoho nenašla.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme za opožděné zaslání odpovědi, hodně času nám zabralo prohlížení různých odborných publikací a pramenů. Kromě Maxe Švabinského, Jana Preislera a Františka Bílka jsme z umělců ovlivněných prerafaelity nalezli ještě Františka Dvořáka a Karla Vítězslava Maška (blíže viz 2. zdroj).
Použité zdroje:
* Jan Preisler : 1872-1918 / Petr Wittlich [et al. ; translated from the Czech by Branislava Kubrović ; English text edited by Anna Bryson]. Praha :
Obecní dům Praha, 2003. 355 s. : il. (převážně barev.), portréty, faksim. ;
33 cm. ISBN 80-86339-20-3.
* Dějiny českého výtvarného umění / [editoři Taťána Petrasová, Helena Lorenzová]. Praha: Academia, 1998. Díl IV/1. 1890/1938. Str. 34, 57. ISBN 80-200-0587-0.
Prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) jsme také nalezli diplomovou práci vhodnou k Vašemu dotazu, kvalifikační práce však bývají přístupné pouze studentům a pracovníkům fakulty:
FINNOVÁ, Daniela. John Ruskin a jeho vliv na prerafaelity a českou kulturu [rukopis] . 1996.. 116 s. : il. (vlepené). Diplomová práce--Masarykova univerzita v Brně, Filozofická fakulta, 1996. Masarykova univerzita (Brno :
1990-). Filozofická fakulta.
V souvislosti s prerafaelity jsou v následujícím článku zmíněni také Josef Mánes a Mikoláš Aleš, článek jsme nalezli v digitální knihovně Kramerius, plný text digitalizovaného dokumentu je v souladu s autorským zákonem dostupný pouze z počítačů NK ČR:
MÁDL, Karel B. Výtvarné umění: titulní list. Národní listy. 1904, roč. 44, č. 182 (3.7.1904), ranní vydání. Str. 13.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8986471
Více informací by Vám mohli poskytnout ještě pracovníci následujících odborných knihoven:
Knihovna Ústavu dějin umění AV ČR - http://www.udu.cas.cz/library.html
Knihovna Akademie výtvarných umění -
http://www.avu.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=48
Knihovna Národní galerie v Praze -
http://www.ngprague.cz/cz/15/sekce/knihovna/
Knihovna Vysoké školy uměleckoprůmyslové - http://www.vsup.cz/cs/knihovna Knihovna Uměleckoprůmyslového musea - http://www.knihovna.upm.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.02.2010 11:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu