-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
mám otázku ohledně pálivé chuti (umami). Otázka 1-Proč chilli způsobuje bolest, otázka 2-proč chilli pálí (vždyť pálivé papriky mají normální teplotu) a otázka 3-proč je mnoha lidem pálivá chuť příjemná, když bolest příjemná není.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
chemické látky obsažené v chilli papričkách se nazývají kapsaicinoidy. Nejznámější z nich je kapsaicin. Způsobuje štípání, pálení, slzení, vznik potu, potu, rýmy a jejich následné vyměšování.
Když sníte chilli papričku, kapsaicin podráždí receptory bolesti v ústech, v nose a v žaludku, a ty sdělí mozku, že jste právě pozřeli něco pálivého. Kapsaicin Vás doopravdy nespálí, ani Vám neublíží - i když Vaše pocity mohou být opačné.
Následkem se mozek snaží pálení uhasit, proto Vám začne téct z očí i z nosu. Zároveň se zrychlí srdeční tep a vyplavují se endorfiny - přirozená analgetika, díky nimž se cítíte uvolnění a šťastní. Tento stav je jejím z důvodů, proč mají chilli papričky mnoho příznivců, a je také příčinou vzniku závislosti na kořeněných jídlech. Čím více pálivých papriček postupně sníte, tím větší odolnost si vypěstujete.
MAGUIRE, Kay. Někdo to rád pálivé: úplný průvodce pěstováním, sklízením a uchováváním chilli papriček. Překlad Klára Ježková. Vydání první. [Praha]: Slovart, 2015. 144 stran. ISBN 978-80-7529-101-1.
Lékařství
--
Národní knihovna ČR
21.02.2017 13:54