Ulita hlemýždě
Text dotazu
Růst ulity hlemýždě
Odpověď
Dobrý den,
ulita plžů, mezi něž patří i hlemýžď, je vlastně vnější kostrou a skládá se ze tří vrstev. Vnější vrstva (periostrakum), obsahující konchiolin (konchin, bílkovina příbuzná chitinu), je organická a vytváří někdy chloupkaté výrůstky. Po dní je vrstva vápnitá. Vápník na stavbu ulity přijímají měkkýši z okolního prostředí a uskladňují ho v trávicí žláze. Odtud ho amébocyty ve formě fosforečnanu vápenatého přinášejí do pláště - kožního záhybu, který vytváří schránku. V plášti se fosforečnan působením enzymu mění na uhličitan vápenatý a krystalizuje ve formě kalcitu, aragonitu nebo vateritu. Schránka hlemýždě zahradního obsahuje kalcit i aragonit. Vnitřní, třetí vrstva ulity je perleťová.
Vytvářený materiál schránek ovlivňuje řada faktorů včetně sexuálních hormonů, stravy, kyselosti vody a teploty.
Nejrychleji roste schránka plžů u mladých jedinců. Obústí (zesílený lem ústí ulity) je často zesílené zvláštní ztlustlinou zvanou pysk. Ohrnuté a ztluštělé obústí a většinou i vyvinutý pysk signalizují ukončení růstu ulity a tím i dospělost plže.
Použité zdroje
* KREJČA, Jindřich a Ladislav KORBEL. Velká kniha živočichů: hmyz, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci. Bratislava: Príroda, 1993. s. 62. ISBN 80-07-00510-2. Dostupné také z (pouze z počítačů NK ČR: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:6d9452a0-47c3-11e5-a525-5ef3fc9ae867
* PFLEGER, Václav a Jiří POLÁČEK. Měkkýši. Praha: Artia, 1988. S. 8, 11, 23. Dostupné také z (pouze z počítačů NK ČR): https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:0da22410-ab41-11e2-8b87-005056827e51
* ŠVITORKA, Vlastimil. Chov hlemýždě zahradního. Praha: Zemědělské nakladatelství Brázda, 1991. s. 14. ISBN 80-209-0198-1. Dostupné také z (pouze z počítačů NK ČR): https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:bf667d20-2d52-11e3-b62e-005056825209
* PFLEGER, Václav a Jiří PRADÁČ. Krása lastur. Praha: Academia, 1981. s. 98. Dostupné také z (pouze z počítačů NK ČR): https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:b380aa00-a721-11e3-b74a-5ef3fc9ae867
* https://www.lidovky.cz/rela[…].A190603_140230_ln_veda_ape
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.05.2020 08:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu