ulice Stoliňská
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mne původ názvu ulice Stoliňská v Horních Počernicích na Praze 9. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
název Stoliňská ulice v Horních Počernicích byl jazykově chybně utvořen z názvu vsi Stolín, ležící ve východních Čechách jihozápadně od Červeného Kostelce. Do roku 1976 se tato ulice jmenovala Táboritská, podle Táboritů. K přejmenování došlo po připojení Horních Počernic k Praze v roce 1974.
Zdroj: LAŠTOVKA, Marek a kol. Pražský uličník. Encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1998. ISBN 80-85983-25-7. D.2  (O-Ž). S.215.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 10:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu