ulice Nevanova
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na původ názvu ulice Nevanova (tato ulice se nachází v MČ Praha 17 - Řepy) Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Nevanova ulice v Praze Řepích byla pojmenována podle slovenského malíře a grafika Eugena Nevana (1914-1967). V tvorbě byl ovlivněn hlavně H. Matissem a později byl inspirován lidovou kulturou.
Ulice je na sídlišti Řepy Blatiny (název vyjadřuje skutečnost, že zde byla blátivá, mokrá půda). Názvy ulic byly stanoveny v roce 1979, ale sídliště bylo postaveno až v roce 1981. Podle názvoslovného systému pro jména ulic zde byla zvolena jména po českých a slovenských sochařích a malířích v 2.polovině 19. a 20.století. Jmen bylo vybráno větší množství, než pak skutečně bylo postaveno ulic.
Čerpáno z: LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník. Encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1997. ISBN 80-85983-23-0.
Z dalších zdrojů vybíráme:
Nevan Eugen, *18.1.1914
– †16.10.1967, slovenský malíř a grafik, žák V.Nowaka. V tvorbě byl ovlivněn hlavně H.Matissem, navazoval na jeho intimismus a emotivní a dekorativní úlohu barvy především v obrazech žen a tanečnic (Odpočívajúce tanečnice, Tanečnice, Dve ženy v záhrade).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.01.2012 15:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu