ulice Na Pahoubce
Text dotazu
Jak nebo podle koho, čeho vznikl název ulice Na Pahoubce?
Odpověď
Dobrý den, ulice Na Pahoubce byla pojmenována podle Pahoubky, bývalé vinice zvané původně Pauhovka podle apelačního rady Zikmunda Pauhofa a jeho syna Václava Maxmiliána, kteří byli jejími majiteli v letech 1664-1673. Název ulice nese od svého vzniku v roce 1929.
Ulice v celé čtvrti Hanspaulka byly pojmenovány podle jednotného systému, tedy podle názvů vinic, které zde bývaly od 14. do 18. století. Tyto názvy dodnes připomínají, že Praha byla obklopena pásem vinic (a to nejen v dnešních Dejvicích), které zde vznikaly již před 14. stoletím. Pro jejich rozvoj měla velký význam nařízení Karla IV., která podporovala zakládání vinic kolem Prahy. Za zlatou dobu pražského vinařství lze považovat období od roku 1450 do roku 1618. Produkce vína v pražském okolí tehdy dosahovala přes sto tisíc hektolitrů ročně. V této době také vznikla či dostala své jméno většina vinic, vyskytujících se dnes v hanspaulských uličních názvech (nejstarší vinicí, jejíž název se vyskytuje v názvu ulice, byla vinice Kadeřávkovská, založená v roce 1480). Třicetiletá válka znamenala počátek úpadku pražských vinic, jelikož zchudlí měšťané nebyli schopni vinice udržovat a pro větší pozemkové vlastníky se pěstování vína nevyplácelo. Do konce 18. století tak téměř všechny vinice zanikly. Drtivá většina ulic na Hanspaulce byla postavena a podle jednotného systému pojmenována v roce 1929.
Použitý zdroj:
Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. díl, A-N. Praha: Nakladatelství Libri, 1997. Str. 511, 189-190. ISBN 80-85983-24-9.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.09.2009 16:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu