Ulice Moulíkova
Text dotazu
Již delší dobu pátrám, po kom je pojmenovaná ulice v Praze 5-Smíchov. Ulice se jmenuje Moulíkova. Ani na Úřadě Prahy 5 mně nebyli schopni poskytnout informaci, internet též selhal, nic jsem "nevygooglila". Rozčiluje mne to, protože kdykoli toto jméno píši, počítač mně jméno Moulíkova neustále různě "upravuje". Tak kdo byl tedy ten MOULÍK? Ulice vznikla ve 30. letech 20. století, je krátká, pouze 3 domy z jedné i druhé strany.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ulice Moulíkova na Smíchově nese od roku 1947 tento název na památku Ladislava Moulíka (1892 - 1942), tělovýchovného pracovníka a odbojáře, který byl popraven v roce 1942 v Osvětimi.
Ladislav Moulík (* 28. 6. 1892 na Smíchově) zasvětil velkou část svého života tělovýchovné jednotě Sokol, ve které od malička cvičil a později i pracoval jako náčelník Jungmannovy župy a člen ústředního náčelnictva mužů  ČOS. Po německé okupaci Československa v roce 1939 se zapojil do odboje. Jako zaměstnanec ústředního aparátu Sokola se podílel na přípravách podzemní činnosti organizace. Společně s dalšími funkcionáři tělovýchovné organizace byl i Ladislav Moulík  8. října 1941 zatřen, převezen do Terezína, a poté do Osvětimi, kde 6. března 1942 zemřel.
Další informace o životě Ladislava Moulíka uvádí článek:
* HÁJKOVÁ, Alena. Pracovník Sokola Ladislav Moulík. Terezínské listy, 1998, 26, s. 100-104. ISSN 0232-0452. ISBN 80-85433-32-X.
Další zdroje a literatura k tématu:
* LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha: Libri, 1997-2012. 3 sv. ISBN 80-85983-23-0.
* http://www.starysmichov.cz/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2008090025
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.06.2014 09:43
Jan Moulik píše:
Úterý 20.09.2016 16:05
Díky
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu