ulice Kymrova
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych znát původ či vývoj názvu ul. KYMROVA
Odpověď
Dobrý den,
podle knihy "Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství 1. díl (A-N)" je ulice Kymrova pojmenována podle Antonína Kymra (zemř. 1945), což byl:  „místní občan, zaměstnanec statku, jako příslušník 4. roty Revoluční gardy Čakovice padl 7. května 1945 v boji u Ládví nad Ďáblicemi.“
Dříve se ulice jmenovala Svatopluka Čecha (Čechova). K přejmenování došlo po připojení Čakovic k Praze v roce 1968.
Podle internetových stránek Spolku pro vojenská pietní místa (http://www.vets.cz/vpm/9321-pametni-deska-kveten-1945/) se jméno Antonín Kymr nachází na pomníku Obětem 2. světové války v Žernosecké ulici v Ďáblickém háji, Praha 8.
Děkujeme za dotaz
Zdroje:
LAŠŤOVKA, Marek a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských
veřejných prostranství. Praha: Libri, 1997. 604 s. ISBN 80-85983-24-9.
http://www.vets.cz/vpm/9321-pametni-deska-kveten-1945/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
30.10.2014 17:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu