ulice kde sídlilo kladenské gestapo
Text dotazu
Jak se za války jmenovala ulice, kde sídlilo kladenské gestapo?
Odpověď
Dobrý den,
venkovní služebna německé tajné státní policie (gestapa) v Kladně sídlila ve Žďárské ulici (dnešní Kubelíkově), č.p. 2797, a v ulici Langemarckská (dnes Cyrila Boudy), č.p. 2840.
Úřadovna gestapa začala v Kladně působit až k 1. říjnu 1939. Jejím prvním šéfem byl kriminální rada a SS-Hauptsturmführer Harald Wiesmann. Wiesmann od svých nadřízených dostal volnost ve výběru objektu, kde svoji služebnu v Kladně zřídí. Prohlédl si město a do očí mu padl tehdy právě dostavovaný bytový dům ve Žďárské (dnes Kubelíkově) ulici, který měl sloužit pro potřeby úředníků Občanské záložny v Kladně, která výstavbu domu financovala. Wiesmann se neohlížel na zájmy zaměstnanců občanské záložny a zřídil po domluvě s představiteli místního bankovního ústavu, jmenovitě s místopředsedou správní rady ing. Karlem Neumanem, jenž musel s pronájmem jejich budovy gestapu ovšem souhlasit, v budově úřadovnu gestapa. Wiesmann donutil ing. Neumana dokonce ještě k tomu, aby Občanská záložna v Kladně zaplatila také dodatečnou výstavbu na tehdejší dobu nadstandardních garáží, které si gestapo rovněž pronajalo. Wiesmannova neomalenost byla tak velká, že ve zbylých prostorách budovy, jež nezabral pro kanceláře a vězeňské cely v suterénu, zřídil ještě několik bytů pro své podřízené.
Růst počtu pracovníků si vyžádal zřízení dalších kanceláří, což se nejprve řešilo vystěhováním úředníků z bytů v budově a úpravou bytových místností na kanceláře. O něco později se Wiesmann vrhl do stavby nové budovy v ulici Adalberta Stiftera (dnešní Pavlisova ulice) a vznikl tak objekt č.p. 2818 a 2819, v němž dnes sídlí Okresní státní zastupitelství Kladno. Tato budova nakonec sloužila pro potřeby německé kriminální policie a Wiesmann získal povolení pro gestapo stavět další budovu, dnešní budovu A v areálu bývalého Okresního úřadu Kladno, tedy tu, jejíž průčelí směřuje do třídy Cyrila Boudy.
Zdroj (článek obsahuje další velmi podrobné informace, včetně stavebního plánu budovy č.p. 2840):
* KRŮTA, Václav. Zřízení venkovní služebny německé tajné státní policie (gestapa) v Kladně. Krůta, Václav. In: Slánský obzor : ročenka společnosti Patria, Vlastivědného muzea ve Slaném a Státního okresního archivu v Kladně. Slaný : [Vlastivědné muzeum ve Slaném] 11, (2003 [vyd. 2004],) s. 74-91.
Další použité zdroje:
* Vykouk, Jaroslav. Hnědý mrak nad Kladnem. Vyd. 1. Kladno: Halda, 2013. 277 s. ISBN 978-80-905223-4-3.
* Vykouk, Jaroslav, ed. Kladenský uličník, aneb, Průvodce jmény ulic v Kladně. 1. vyd. V Kladně: Sládečkovo vlastivědné muzeum, 2007. 267 s. Vlastivědná knižnice Kladenska; sv. 7. ISBN 978-80-903784-3-8.
* http://www.kladnominule.cz/pribehy/konec-valky-v-kladne
* http://kladensky.denik.cz/zpravy_region/nemci-se-okupace-kladna-bali-zabrali-ho-jako-posledni-mesto-20140507.html
* http://www.fronta.cz/dotaz/aussendienststelle-kladno
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2015 09:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu