ulice "Ježovská", Praha 5
Text dotazu
Rád bych se zeptal kdy vznikl a podle čeho název ulice "Ježovská" v Praze 5 (Motol). Děkuji
Odpověď
Dobrý den, ulice "Ježovská" v Praze 5 (Motol) získala své jméno v roce 1987 podle obce Ježovy na Klatovsku. Některé informace o obci Ježovy naleznete například na internetových stránkách:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BEovy
http://mesta.obce.cz/zsu/vyhledat-5952.htm
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1251. Dnes má přibližně 263 obyvatel. Název obce byl původně Ježov, odvozen byl od osobního jména Jež (Ježov - od Ježův dvůr). Samotné jméno Jež vzniklo ze staročeského názvu ježka = jež (Kotík).
Zdroje:
Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1.sv. 1. vyd. Praha : Libri, 1997. ISBN 80-85983-23-0 (soubor : váz.); 80-85983-24-9 (díl 1 : váz.)
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 2.sv. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2008 11:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu