Ulice J. V. Živcových v Rudné u Prahy
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět, po kom je pojmenována ulice J. V. Živcových v Rudné u Prahy. Žádného pana J. V.Živce jsem nenalezl.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že v názvu ulice J.V.Živcových se nejedná o pana J.V.Živce, nýbrž o dvě postavy a to manžele Živcovi. Václav Živec (1897-1943) a Jarmila Živcová (1908-1943) byli občané pražské části Stodůlky, zatčení v době heydrichiády pro podezření z ukrývání parašutistů. Vězněni byli v Praze na Pankráci, kde byli 9.9.1943 popraveni. Kromě Vámi zmíněné Rudné u Prahy je po manželech pojmenovaná také ulice právě ve Stodůlkách.
Použitá literatura:
* LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha: Libri, 1997-2012. 3 sv. ISBN 80-85983-23-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.06.2012 10:17
Libor píše:
Úterý 28.09.2021 19:43
Náhrobek mají na hřbitově v Proseči pod Ještědem. Foto nelze přidat
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu