Ulice H. Malířové
Text dotazu
Dobrý den, nepodařilo se mi nikde nalézt informace o ulici Heleny Malířové v Břevnově: 1-z jakého důvodu dostala toto jméno (zda H.M. měla něco společného s
Břevnovem nebo se jedná o pojmenování bez místních souvislostí) 2-jak se jmenovala ulice předtím a kdy se přejmenovala moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
historie pojmenování ulice H. Malířové je následující:
Do r. 1906 ulice název neměla, od r. 1906 do r. 1940 se jmenovala Husova, v letech 1940-45 Hohenlohova, 1945-47 znovu Husova a od r. 1947 Heleny Malířové.
Pokud jde o důvod pojmenování ulice po Heleně Malířové, důvod jsme nezjistili. H. Malířová, pokud jsme zjistili, žila na různých místech v Praze, ale nenalezli jsme žádnou zmínku o jejím vztahu k Břevnovu.
Doporučujeme v tomto případě dotázat se na stránkách Prahy 6:
http://www.praha6.cz/ ,
popř. v Archivu hl. m. Prahy (http://www.ahmp.cz/).
Prameny:
Ulicemi města Prahy od 14. století do dneška : Názvy mostů, nábřeží, náměstí, ostrovů, sadů a ulic hlavního města Prahy, jejich změny a výklad / Zprac. Jiří Čarek, Václav Hlavsa, Jos. Janáček a Václav Lím ; Obrázky podle soudobých kreseb a fot. nakreslil Mirko Jeníček. -- 1. vyd.. -- Praha : Orbis, 1958. -- 535, [2] s. : 64 s. fot. příl. ; 8°
Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství / zpracoval kolektiv autorů pod vedením Marka Lašťovky ; úvodní stať napsal Václav Ledvinka. -- 1. vyd.. -- Praha : Libri, 1997-1998. -- 2 sv. : il., mapy ; 21 cm
Kniha o Břevnově / [editor Michal Tryml ; text Bohumil Beránek ... et al.]. -- [Praha : Městská část Praha 6, 2006?]. -- 262 s. : il. (některé barev.), mapy, portréty, faksim. ; 28 cm
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.10.2007 11:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu