ULICE BAKURINOVA
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na ulici Bakuninova (v Praze-Dolní Počernice, Praha 9). Po kom se tato ulice jmenuje? Kniha pražský uličník mi říká, že podle neidentifikované osoby. Jaká je tedy pravda?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
názvy ulic jsou odvozeny od důležitých představitelů kultury, politiky, vědy, literatury, tak i podle událostí. Názvy ulic a náměstí se neorientují pouze na ryze české osoby a události, ale také světové.
Ulice Bakurinova (Dolní Počernice, Praha 9) je ale výjimka. Vaše informace o problému s identifikováním osoby, podle které je ulice pojmenována, je pravdivá a ani nám se nepodařilo nalézt její jméno.
Můžeme se pouze domnívat, kdo se skrývá pod tímto označením. Nejblíže podobné tomuto jménu je osoba Michaila Alexandrovič Bakunina, ruského revolucionáře.
Literatura:
AUGUSTA, Pavel a ZDEŇKOVÁ, Marie. Ilustrovaná encyklopedie osobností v názvech pražských ulic a náměstí. Vyd. 1. Praha: Milpo media, 2006. 199 s. Pragensie; sv. 40. ISBN 80-87040-03-1.
LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha: Libri, 1997-2012. 3 sv. ISBN 80-85983-23-0.
MUTÍNSKÝ, Miloslav aj. Dějiny 20. století: encyklopedie politického, ekonomického a kulturního dění. Překlad Petr Křivský. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1994. 423 s. ISBN 80-204-0403-1.
Who is who v Rossii: encyklopedia personalij. 2. vyd. (2008). Zug: Who is Who, 2008. 2634 s. Hübners Who is who. ISBN 978-3-7290-0069-8.
Odkaz:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Michail_Alexandrovi%C4%8D_Bakunin
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.04.2017 08:00
Alexej Kolotin píše:
Úterý 07.08.2018 19:57
Dobrý den,
už jsem zjistil po kom se tato ulice jmenuje. Jeto podle sovětského vojáka, kterého omylem přejel tank při osvobozování Prahy v Dolních Počernicích v roce 1945. Je pohřben na hřbitově v této ulici.
Zdroj: http://www.evidencevh.army.[…]ue&srn=bakurin&st=1
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu