ulice Anny Drabíkové
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi prosím zjistit po kom je pojmenovaná ulice Anny Drabíkové v Praze 4-Háje?. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, posluhovačka Anna Drabíková (1898-1943) byla členkou KSČ, za německé okupace byla popravena za ilegální činnost. Ulice nese její jméno od roku 1977. Více informací o A.Drabíkové se nám bohužel nepodařilo nalézt.  O pojmenování ulic v Praze rozhoduje Místopisná komise Rady hl.m.Prahy (http://magistrat.praha-mesto.cz/Volene-organy/Rada-HMP/Komise-Rady). Podle knihy Pražský uličník jsou hlavním pramenem pro získání údajů o pražských ulicích usnesení rady Zastupitelstva hl.m.Prahy a jeho předchůdců (v letech 1966-1990 jím byl Národní výbor hl.m.Prahy). Další informace by Vám snad mohl poskytnout Úřad městské části Praha 11 (http://www.praha11.cz/cs/radnice/urad-mc-praha-11/). Dalším zdroje případných informací o A.Drabíkové by snad mohly být archivní materiály související s jejím členstvím v KSČ nebo ilegalní činností. V tomto případě bychom Vám doporučili obrátit se na Národní archiv ČR (http://www.nacr.cz), ve Vojenském historickém archivu je pak uložen fond s názvem Ilegalita. Jeho bližší popis naleznete v databázi Archivní fondy a sbírky v České republice (http://aplikace.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php?vse=and&lang=cs&tpopis=popraven&tpopisx=substring), do pole Název fondu (sbírky) stačí zadat Ilegalita.
použitá literatura:
* AUGUSTA, Pavel; ZDEŇKOVÁ, Marie. Ilustrovaná encyklopedie osobnostní v názvech pražských ulic a náměstí. Praha : MILPO MEDIA s.r.o., 2006. s. 121. ISBN 80-87040-03-1.
* Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1.díl, A-N. Praha : Nakladatelství Libri, 1997. s. 33, 48. ISBN 80-85983-24-9.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.10.2008 15:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu